5 septembrie, 2011

Liderii Coaliţiei de guvernare au decis, luni, înfiinţarea unui minister pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene, procedură în care Guvernul va trebui să fie supus, în întregime, votului de încredere al Parlamentului.

Potrivit unor surse din coaliţie, până la sfârşitul lunii septembrie premierul Emil Boc va veni în faţa Parlamentului cu noul ministru, care va avea portofoliu.

Deşi nu a fost stabilit un nume pentru preluarea noului post de ministru, toate indiciile conduc către profilul consilierului prezidenţial pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism.


Practic, în şedinţa de luni a coaliţie s-a căzut de acord că noul ministru va fi probabil un independent, cu o ”bună reputaţie” la Bruxelles.

Noul ministru va coordona absorbţia fondurilor europene, însă autorităţile de management pentru gestionarea diferitelor programe europene vor rămâne la ministerele de linie, ca şi până acum.

În schimb, noul ministru va face legătura dintre ministerele de linie şi Comisia Europeană şi va raporta direct primului-ministru Emil Boc.

Sistemul ales de liderii coaliţiei seamănă cu cel existent în Bulgaria, unde, însă, ministrul pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene nu are portofoliu.


Dacă noul ministru român pentru fonduri europene nu avea portofoliu, nu era necesară trecerea Guvernului prin Parlament, dar în situaţia agreată de liderii coaliţiei, practic, toată lista de miniştrii trebuie supusă votului plenului reunit al Legislativului.

Legea 90/2001, de organizare şi funcţionare a Guvernului, prevede, la art. 36 că ”ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură”.

La art. 37, legea arată că ”primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”, iar „în astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: