19 septembrie, 2024

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit marți prognoza de creștere pentru 2024 de la 3,4% din PIB (estimarea pe care a fost construit bugetul) la 2,8% din PIB (estimare pe care a fost realizată rectificarea bugetară). Aceasta este semnificativ mai optimistă decât cele din mediul privat, economiștii anticipând un avans cam la jumătate față de prognoza oficială.

ING, spre exemplu, a revizuit prognoza de creștere economică pentru România, de la 2% din PIB la 1,3% din în acest an. Și economiștii Erste au decis să-și amendeze prognoza, de la 2,6% la 1,9% din PIB.

CNSP estimează că PIB-ul României va fi de 1.768,8 miliarde de lei în 2024, nivel similar celui calculat anterior (1.767,3 miliarde de lei), în prognoza de primăvară, în care creșterea anticipată era de 3,4%. Acest lucru este o consecință a modificării deflatorului PIB de la 6,5% la 7,2%. Deflatorul a fost majorat cu toate că prognoza de inflație a fost redusă de la 5,6% medie anuală la 5,5%.


În ceea ce privește evoluția sectoarele economice, CNSP vede acum un avans de 0,6% al industriei (față de 0,8% în prognoza anterioară), de 0,8% pentru agricultură (5,7% anterior), de 4,8% pentru construcții (5% anterior), respectiv de 2,9% pentru servicii (3,8% anterior).

Consumul final ar urma să înregistreze o creștere de 4,5%, în creștere față de estimarea anterioară, de 4%.

Investițiile (formarea brută de capital brut) vor crește cu doar 5,8%, față de 6,1% cât se estima în prognoza de primăvară. CNSP a majorat și estimarea privind evoluția importurilor și exporturilor, acestea urmând să consemneze un avans de 5,8% față de 2023, respectiv 3,8%. Soldul balanței comerciale ar urma să fie de -32,7 miliarde de euro.

Deficitul de cont curent estimat este de 7,7% din PIB, cu 0,7pp în plus față de prognoza anterioară.

(Citește și: ”Cristian Grosu / Atenție la anii 2025-2028 – Problema nu e doar bugetară. 8 elemente și 5 întrebări despre boala care ne ține în viață”)

(Citiți și: ”Prognozele de creștere economică pentru România, revizuite drastic în jos: 1,3%, de la 3,4% a guvernului”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: