1 aprilie, 2021

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) recomandă Băncii Naţionale a României (BNR) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prelungirea, până la data de 30 septembrie 2021, a restricţiilor privind distribuirea dividendelor de către instituţiile de credit, firmele de investiţii sau societăţile de asigurare şi reasigurare.

În fapt, în condițiile incertitudinilor pe care criza coronavirus încă le mai implică, BNR și ASF urmează să solicite companiilor financiare să evite, cel puţin până la 30 septembrie 2021, efectuarea oricăreia dintre următoarele acţiuni, care au ca efect reducerea cantităţii sau calităţii fondurilor proprii la nivel consolidat şi/sau individual:

  • să distribuie dividende sau să acorde un angajament irevocabil de a distribui dividende;
  • să răscumpere acţiuni ordinare;
  • să creeze o obligaţie de plată a unei remuneraţii variabile către un membru al unei categorii de personal ale cărui activităţi profesionale au un impact material asupra profilului de risc al instituţiei financiare.

Restricții și excepții


Pe de altă parte, sunt permise dividendele dacă „instituția financiară dovedește prudență sporită în efectuarea oricăreia dintre acțiunile respective și reducerea respectivă nu depășește nivelul unui prag de distribuire conservator, stabilit de către autoritățile competente”.

BRD a profitat deja de această nuanțare a restricției și va distribui dividende de peste 52 de milioane de lei din profitul pe anultrecut, într-o proporție de numai 5% din acesta, ce-I drept.

În schimb, Banca Transilvania (TLV) își va majura capitalul cu aproape 574 milioane de lei, adică aproape jumătate din profitul net pe anul trecut.

(Citiți și: „Dividendele pandemiei: Statul poate spera (și sigur speră) la 1,6 mld. lei din profiturile pe 2020 ale companiilor de la Bursă. Iluzia randamentelor”)

„În calibrarea pragului de distribuire conservator, autorităţile competente ar trebui să ia în considerare următoarele aspecte:

  • în special necesitatea ca instituţiile financiare să menţină un nivel suficient de capital pentru a reduce riscul sistemic şi a contribui la creşterea economică, luând în considerare riscul deteriorării poziţiei de solvabilitate a sectorului real din cauza contextului pandemic,
  • asigurarea că nivelul distribuirilor oferite de instituţiile financiare este semnificativ mai redus comparativ cu anii precedenţi crizei COVID-19,
  • particularităţile fiecărui sector aflat în aria de supraveghere a autorităţii competente respective”, se spune documentul CNSM.

Totodată, se recomandă autorităţilor competente să ţină cont de următoarele criterii la punerea în aplicare a prezentei recomandări:

  • să acorde atenţie principiului proporţionalităţii, ţinând seama, în special, de natura instituţiilor financiare şi de capacitatea acestora de a contribui la atenuarea riscului sistemic la adresa stabilităţii financiare care rezultă din criza provocată de pandemia de COVID-19, precum şi la redresarea economică; să evite arbitrajul de reglementare;
  • să evalueze în mod regulat impactul restricţiilor impuse cu privire la distribuiri, în lumina obiectivelor prezentei recomandări.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: