15 aprilie, 2013

Cipru va schimba regulile privind acordarea cetăţeniei,pentru investitorii străini,care au pierdut cel puţin 3 milioane de euro, potrivit reglementărilor din acordul de împrumut extern, relevă BBC.

Preşedintele Nicos Anastasiades a anunţat că noile măsuri, care afectează în special comunitatea rusească de business, vor fi aprobate la o reuniune de guvern, luni.

Ruşii au miliarde de euro în băncile cipriote. Investitorii erau nemulţumiţi de faptul că ar urma să piardă 60% din depozitele bancare, ca plată a unor impozite, din cauza prevederilor acordului cu creditorii externi.


Pentru a asigura cele 10 miliarde de euro, agreate cu UE şi FMI, Cipru a fost forţat să falimenteze una dintre băncile importante din ţară şi să şteargăp o parte importantă a depozitelor garantate şi neasigurate din altă bancă importantă, Bank of Cyprus.

Vorbind la o conferinţă de afaceri rusească, în staţiunea Limassol, preşedintele Anastasiades a spus că noile prevederi vor atenua, într-o anumită măsură, daunele produse recent investitorilor ruşi.

Cipru este membru al UE din 2004 şi a semnat un acord de împrumut luna trecută, pentru a scăpa de faliment.

Investitorii străini care aveau depozite înainte de 15 martie şi care au pierdut cel puţin 3 milioane de euro vor fi eligibili pentru a solicita cetăţenie cipriotă. Programul “cetăţenie prin investiţii” va fi revizuit pentru a reduce volumul investiţiilor cerute pentru ca un cetăţean să fie eligibil de la 10 la 3 milioane de euro.


Va fi eliminată şi prevederea potrivit căreia este nevoie de păstrarea a 15 milioane de euro în băncile cipriote, timp de cinci ani, urmând ca accesul la bani să fie de acum garantat imediat.

Deciziile vor fi aplicate în regim de urgenţă, după cum a subliniat şeful statului.

Economia cipriotă valorează circa 18 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai puţin de 0,2% din totalul economiei statelor din zona euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: