Marea Britanie nu va plăti Uniunii Europene nicio sumă la momentul Brexit, ci va continua să se comporte ”ca și cum rămâne stat membru”, respectându-și în continuare toate obligațiile financiare asumate, chiar și în situația în care acestea vor ajunge la scadență peste zeci de ani, arată textul în lucru al acordului comun al Marii Britanii cu UE
Această clauză este parte a unei ciorne a acordului Londra-Bruxelles care a circulat luni printre oficialii britanici, al cărei conținut a fost discutat cu Politico. Este vorba de o versiune care a fost aproape să primescă acordul premierului Theresa May și al președintelui CE, Jean Claude Juncker, înainte ca Partidul Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord să genereze dramaticul blocaj în chestiunea frontierei cu Irlanda.
Obligații asumate de Marea Britanie
Documentul de 15 pagini conține următoarele obligații pe care le asumă Marea Britanie:
- își va îndeplini obligațiile financiare ce derivă din proiecte semnate și în cele 21 de luni după Brexit, până la sfârșitul exercițiului financiar multianual- 31 decembrie 2020
- păstrează opțiunea de a participa după Brexit în anumite programe europene
- va ”ține cont” de deciziile Curții de Justiție Europene în dosare privind drepturile cetățenilor europeni
- înființează o autoritate națională care să monitorizeze îngrijorările privind posibile încălcări ale drepturilor cetățenilor
Un oficial britanic familiarizat cu textul a precizat că în document există o referire explicită: oferta ”este condiționată de existența unui acord general privind cadrul viitoarelor relații între părți și de existența unui acord privind perioada de tranziție”.
În ce se împiedică acordul
Această precizare indică faptul că Marea Britanie își rezervă privilegiul de a retrage oferta dacă negocierile nu se finalizează.
Potrivit Politico, negocierile financiare Marea Britanie-UE erau privite drept principalul obstacol în calea unui acord Brexit, dar chestiunea reglementării frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord pare să fie adevăratul nod gordian al acestor discuții.
Publicația mai scrie că Theresa May și Jean Claude Juncker căzuseră de acord, la dejunul de lucru organizat luni la Bruxelles, asupra cadrului general de reglementare a frontierei din insula Irlanda, dar anunțul făcut de DUP în aceeași zi a compromis această înțelegere.
Negociatorul șef UE Michael Barnier a anunțat joi statele membre că guvernul Marii Britanii are la dispoziție 48 de ore să accepte textul potențialului acord, implicit să rezolve disputa cu DUP pe marginea frontierei irlandeze. Dacă acest acord nu este obținut până sâmbătă, negocierile Brexit nu vor trece la următoarea etapă.
Drepturi cetățenești – o rezolvare simplă
Nici rolul pe care îl va juca după Brexit Curtea Europeană de Justiție în protejarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie nu este încă decis de Londra și de Bruxelles, deși pare că un acord este foarte aproape.
Potrivit documentului citat de Politico, Marea Britanie se angajează ”să țină cont” de deciziile Curții europene, fiind agreeat inclusiv un sistem în care Marea Britanie poate cere opinia curții din Luxemburg în anumite cazuri. Potrivit unui oficial britanic, aceste opinii nu vor fi însă obligatoriu de respectat de către Londra.
Marea Britanie dorește ca textul acordului să menționeze explicit perioada în care Curtea Europeană de Justiție poate juca un rol în procesele britanice. În document, numărul exact al anilor este lăsat liber, semn că subiectul încă se negociază.
”Theresa May dorește ca această perioadă să fie cât mai scurtă posibil, UE vrea 15 ani”, a declarat Politico Philippe Lamberts, președinte al Verzilor în Parlamentul European, care a fost informat luni dimineață în legătură cu conținutul documentului.
Este propusă înființarea unei autorități naționale independente care să monitorizeze în Marea Britanie cazurile care fac referire la drepturile cetățenești. Se afirmă că UE va juca un rol similar, sugerând că Bruxelles ar trebui să înființeze o instituție similară după model britanic.
Factura Brexit are o bază de calcul
Cât privește celebra ”factură” Brexit, formula generală de calcul a angajamentelor financiare de onorat de către Londra este detaliată pe 4 pagini și jumătate în acest document, dar nu este trecută în clar nicio cifră finală și niciun procent din bugetul UE.
”Socotelile” sunt păstrate pentru faza a doua a negocierilor.
Alte detalii financiare ale draftului de acord:
- Contingente pasive și bunuri corespondente. De exemplu, împrumuturile acordate unor state precum Ucraina, pe care Marea Britanie riscă să le piardă în caz de default. A fost introdusă clauza potrivit căreia Marea Britanie își va primi cota care i se cuvine în cazul recuperărilor ulterioare.
- Activele programelor spațiale europene nu sunt luate în considerare în înțelegerea financiară.
- Costuri viitoare. Cheltuielile curente de finanțare a pensiilor lucrătorilor din Uniunea Europeană ”vor fi plătite atunci când aceste sume vor deveni scadente”.
- Marea Britanie specifică faptul că dorește să participe în viitor la anumite programe europene, cu costurile aferente. Deși nu sunt specificate aceste programe, este foarte probabil ca programul de cercetare Orizont 2020 să fie unul dintre acestea.