21 august, 2024

Premierul Marcel Ciolacu se va afla miercuri şi joi la Bruxelles, unde se va întâlni, printre alţii, şi cu preşedinta CE, Ursula von der Leyen. Șeful Cabinetului a anunțat că se va discuta stadiul implementării PNRR şi portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană, dar a „uitat” cel mai stringent subiect, planul de măsuri pentru reducerea deficitului excesiv.

„Voi pleca după-amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu preşedinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi ministrul Finanţelor. Vom analiza şi ultimele evoluţii despre Cererea de Plată 3, concret situaţiile legate de conducerile companiilor de stat din energie şi transporturi. Evident, voi discuta cu doamna preşedintă şi despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, în debutul ședinței de Guvern.

Cel mai important subiect, cel nemenționat – măsurile de reducere a deficitului

Guvernul trebuie să prezinte până pe 1 septembrie, Comisiei Europene, un plan cu măsuri credibile și realist măsurate pentru reducerea cheltuielile bugetare și creșterea veniturilor statului, pentru a-i convinge pe oficialii de la Bruxelles o revenire a deficitului în parametrii acceptați – sub 3%, în șapte ani.


Ministrul Finanțelor a avut deja o discuție cu oficialii europeni, care au recomandat măsuri urgente.

Misiunea este cu atât mai dificilă, cu cât ultimele evoluții indică un derapaj mult peste cel anticipat pentru anul acesta. În timp ce deficitul estimat în Legea bugetului era de 5%, Consiliul Fiscal avertiza acum două zile, în Raportul său anual, că deficitul bugetar din 2024 poate să depășească 7% din PIB, cu riscul de a se îndrepta spre 8% din PIB.

Noua estimare a Consiliului ia în considerare cheltuielile implicate de majorarea pensiilor, precum creșterea economică mult sub așteptări din S1 (de doar 0,7%).

(Citește și: Raportul Anual: Consiliul Fiscal vede un deficit anual de peste 7% din PIB – alimentat de creșterea pensiilor și a cheltuielilor publice pe final de an)

Nominalizarea comisarului român

În ceea ce privește comisarul și portofoliul ce vor reveni României, surse din PSD au vehiculat numele lui Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European.


Premierul trebuie să prezinte două variante, una fiind obligatoriu o femeie, pentru respectarea principiului parității de gen. Deocamdată, după nominalizările făcute de statele membre, propunerile sunt foarte dezechilibrate, din acest punct de vedere. În cazul României ar putea să fie acceptat argumentul că până acum a avut deja două femei în postul de comisar european.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: