Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în acest sector și în timp ce la Paris se depun eforturi pentru a asigura o încetare a focului între Israel şi Hamas.
Instanța supremă a ONU a ordonat vineri, Israelului, să oprească imediat asaltul asupra zonei Rafah din sudul Fâșiei Gaza.
Președintele Curții Internaționale de Justiție, Nawaf Salam, a declarat că situația umanitară din Rafah s-a deteriorat și mai mult, devenind „dezastruoasă”, ceea ce înseamnă că măsurile provizorii emise anterior de CIJ sunt insuficiente.
La cererea Africii de Sud, care acuză Israelul de „genocid”, Curtea a ordonat nu numai încetarea imediată a focului la Rafah şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, ci şi „eliberarea imediată şi necondiţionată” a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.
Aceste ordine ale Curții de la Haga sunt măsuri d eurgență luate de CIJ până la finalizarea procesului privind acuzația de genocid, proces ce va dura câțiva ani.
Cea mai semnificativă decizie a CIJ legată de operațiunile israeliene în Gaza
El a declarat că instanța a votat, cu o majoritate de 13 voturi la două, că „Israelul, în conformitate cu obligațiile sale în temeiul Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și având în vedere înrăutățirea condițiilor de viață cu care se confruntă civilii din guvernoratul Rafah, trebuie să oprească imediat ofensiva militară și orice altă acțiune care ar putea provoca pentru palestinienii civili din Gaza condiții de viață ce ar duce la distrugerea fizică, în totalitate sau parțială, a acestora”, citează The Guardian.
Ordinul dat de CIJ nu este executoriu, iar miniștrii israelieni au declarat imediat că nu îl vor respecta.
Hotărârea de vineri a CIJ este a treia intervenție a instanței – și de departe cea mai semnificativă – pronunțată în legătură cu acest conflict.
Ea vine la patru zile după ce procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), o instanță separată cu sediul tot la Haga, a declarat că solicită mandate de arestare pentru înalți oficiali Hamas și israelieni pentru crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și ministrul apărării, Yoav Gallant.
Decizia CIJ va spori presiunea asupra Marii Britanii și SUA, care au criticat cererea de mandate de la CPI, pentru a-și exercita influența asupra Israelului.
Israelul refuză respectarea ordinului CIJ, chiar și după discuția cu oficiali americani
După decizia CIJ, ministrul israelian al cabinetului de război, Benny Gantz, un rival politic al lui Netanyahu, a discutat la telefon cu secretarul de stat american, Antony Blinken, ulterior declarând că Israelul este „obligat să continue să lupte pentru a-și returna ostaticii și pentru a asigura siguranța cetățenilor săi, în orice moment și în orice loc – inclusiv în Rafah”.
„Vom continua să acționăm în conformitate cu dreptul internațional, în Rafah și oriunde operăm, și vom face un efort pentru a evita rănirea populației civile. Nu din cauza Tribunalului de la Haga, ci în primul rând din cauza a ceea ce suntem,” a adăugat acesta, insistând că operațiunile vor continua în Rafah.
După decizia de vineri a CIJ, bombardamentele israeliene au continuat în Fâşia Gaza, la fel ca și confruntările dintre armata israeliană şi aripa armată a Hamas.
Sâmbătă dimineața, martori palestinieni şi echipe ale AFP au semnalat lovituri israeliene la Rafah (sud), dar şi la Deir al-Balah (centru).
„Sperăm că decizia Curţii va exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt acestui război de exterminare, pentru că aici nu a mai rămas nimic”, a declarat pentru AFP Oum Mohammad Al-Ashqa, o palestiniancă din oraşul Gaza strămutată la Deir al-Balah.
„Dar Israelul este un stat care se consideră mai presus de lege. Aşa că nu cred că împuşcăturile sau războiul se pot opri altfel decât prin forţă”, a spus Mohammed Saleh, un alt palestinian citat de AFP.
****