18 ianuarie, 2021

Economia Chinei, de unde a pornit epidemia coronavirus acum un an, a crescut cu 2,3% anul trecut și este  singura economie majoră a lumiii care a evitat contracția în 2020, potrivit Reuters.

În ultimul trimstru din 2020  s-a înregistrat un spor al produsului intern brut mai rapid decât cel așteptat. PIB a crescut cu 6,5% față de T4 / 2019, potrivit datelor oficiale publicate luni.


China a reușit relansarea ca urmare a impunerii unor măsuri stricte de restricție și a măsurilor de stimulare, care au determinat revenirea de la prăbușirea cu 6,8% în primul trimestru din 2020, potrivit sursei citate.

Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat grav economia, potrivit Agerpres.

Ritmul redresării celei de-a doua economii mondiale în urma crizei provocate de pandemie i-a surprins pe analişti, în contextul tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington.

„Aceste cifre peste aşteptări indică accelerarea creşterii economiei, deşi unele sectoare încă se redresează. Retragerea măsurilor de stimulare va pune presiune pe evoluţia economiei în 2021″, a apreciat Xing Zhaopeng, economist la ANZ în Shanghai.


În decembrie, producţia industrială a crescut cu 7,3%, ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2019, dar vânzările de retail au scăzut anul trecut cu 3,9%, primul declin din 1968

FMI se aşteaptă ca a doua economie mondială să raporteze un avans de 1,9% în 2020 şi de 7,9% în 2021.

Noul val de infectări amenință și China, ceea ce îi face pe anașliști să fie circumspecți, dar chiar și așa prevăd o creștere de 8,4% în acest an , înainte să se încetinească la +5,5%, potrivit datelor citate de Reuters.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: