17 ianuarie, 2022

China nu reușește să stopeze prăbușirea abruptă a numărului de nașteri, în pofida numeroaselor măsuri de stimulare a natalității luate în ultimii ani. Rata nașterilor a coborât în 2021 la cel mai scăzut nivel de după 1978, când a început publicareastatisticilor anuale, scrie The Guardian.

Asta în ciuda faptului că natalitatea celei mai populate ţări din lume (peste 1,4 miliarde de locuitori) a înregistrat anul trecut un record istoric – a fost de 7,52 naşteri la 1.000 de persoane, conform datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Însă acest indicator coboară de la 8,52 la 1.000 de locuitori, în anul 2000.


În cifre, China a înregistrat 10,62 milioane de naşteri, potrivit datelor oficiale. Rata sporului naţional al populaţiei a scăzut la 0,34 la 1000 de locuitori anul trecut, comparativ cu 1,45 în 2000.

„Provocarea demografică este bine cunoscută, însă viteza îmbătrânirii populaţiei este în mod clar mai rapidă decât s-a prevăzut”, a declarat Zhiwei Zhang, economist-şef la Pinpoint Asset Management.

China se confruntă de câteva decenii cu o criză demografică manifestată prin cea mai redusă creștere a populației și îmbătrânirea rapidă a populaţiei active, fenomene ce au contribuit la încetinirea economiei.

Rata natalității anunțată de Biroul de Statistică este cea mai redusă de după 1978, anul în care gigantul asiatic a început să publice statistici anuale.


Beijingul şi-a relaxat politica de limitare a naşterilor în ultimii ani.

În 2016, a autorizat cuplurile să aibă doi copii, iar anul trecut a acceptat și chiar încurajat trei copii pentru fiecare cuplu. Deciziile, însoțite de măsuri de încurajare a natalității, nu au generat însă un boom al naşterilor.

Cuplurile au mari ezitări în a-şi mări familia, pe fondul creşterii costului vieţii, a locuinţei şi mai ales a educaţiei copiilor.

Beijingul a încercat să contracareze aceste trenduri interzicând cursurile private, promițând creșterea accesului în creșe și mai multe beneficii pentru concediile maternale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: