8 ianuarie, 2014

Sursa: workforce.com

”Philips a descoperit că roboții sunt mai eficienți decât muncitorii din Guangdong, sudul Chinei” scrie China Daily într-un material despre reshoring, adică întoarcerea firmelor în țara de origine, un trend slab sesizabil în Europa, dar devenit deja fenomen în SUA.

Out of China

Tot mai multe companii, în special americane, au ajuns la concluzia că mâna de lucru din China nu mai este suficient de ieftină și calificată pentru a-și păstra acolo producția, așa c-au pornit în căutarea unor noi teritorii pentru offshoring. Sau se întorc în patria-mamă.

Salariile chinezilor vor crește anul acesta 11%, potrivit unui analist de la Bank of America, sau chiar cu 15%, estimează Bloomberg. Asta, după ce în 2013 înregistraseră deja o majorare cu 10,7%.


De la începutul secolului, costul cu munca a crescut în China cu 500%. Venitul mediu anual din urban a urcat, potrivit biroului de statistică, de la 24,721 yuani în 2007, la 41,799 yuan (un yuan = $6,850) în 2011.

În aceste condiții, pentru a-și păstra profitul, unele multinaționale se gândesc să migreze spre Vietnam, Bangladesh şi Cambodgia. Unde se va pune însă problema calificării forței de muncă.

Pentru firmele americane, soluția pare să fie alta.

Back to ”Made in America”

În prognoza sa pentru anul 2014, ”Dr. Doom” (Nouriel Roubini) spune că sunt câteva lucruri care vor ajuta performanța economiei americane: pe locul întâi se află revoluția exploatării prin fracturare, iar pe locul trei, reshoringul – întoarcerea acasă a producției.


Fenomenul a fost sesizat în 2012, dar abia acum a devenit evident că nu este vorba de cazuri disparate.

Ieftinirea energiei în SUA (implicit și a costurilor de transport), în paralel cu creșterea prețului forței de muncă și a materiilor prime din China au determinat inversarea sensului migrației începute în urmă cu două decenii.

General Electric, de exemplu, a relocat în Kentucky parte din producția din China și după ce a îmbunătățit un sistem de încălzire a apei a ajuns să-l vândă cu 300 de dolari mai ieftin decât cel pe care-l producea în China. Ca urmare a rezultatelor, a început să repatrieze și producția unor frigidere și mașini de spălat.

Boeing, Ford și Little Tikes sunt alte câteva companii cunoscute care s-au întors în SUA, crescând ocuparea și veniturile la bugetul de stat.

Aproximativ 100 de firme s-au repatriat în ultimii doi ani, potrivit China Daily.

Un studiu MIT din 2012 arăta că 14% din companiile americane din China intenționau să se întoarcă în SUA.

În septembrie, un studiu Boston Consulting Group releva că peste 50% dintre managerii intervievați aveau planuri de reshoring sau se gândeau serios la asta.

Trendul este să păstreze în China doar producția pentru piața din regiune. Potrivit unui raport din iulie 2013 al Reshoring Initiative, o asociație special dedicată readucerii acasă a companiilor americane, arată că majoritatea firmelor ar putea repatria din China 25% din producție păstrându-și profitabilitatea.

Statisticile Reshoring Initiative indică o creștere de la 100.000 la 150.000 a numărului de joburi transferate din USA în China, în procesele de offshoring, între 2000 și 2008. Comparativ, doar 2.000 figurau pe sensul reshoringul.

Anul trecut, balanța s-a echilibrat, după ce offshoringul a atins punctul critic: între 30.000 și 50.000 de joburi pierdute prin offshoring și aproximativ 30.000 de joburi câștigate prin reshoring.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: