6 august, 2019

China a avertizat marţi Statele Unite să nu desfăşoare nou armament american în regiunea Asia-Pacific şi a amintit în acest context criza rachetelor din Cuba din timpul Războiului Rece.

Cele două state se confruntă în regiunea Asia-Pacific, pe tema Mării Chinei de Sud, o zonă revendicată de Beijing în detrimentul altor țări vecine insulelor pe care Beijingul a construit instalaţii militare.


Washingtonul trimite cu regularitate în zonă nave de război, în numele ”libertăţii de navigaţie”, operaţiuni contestate în mod sistematic de către Guvernul chinez.

Noul şef al Pentagomului, Mark Esper, s-a pronunţat sâmbătă în favoarea desfăşurării ”cât mai curând posibil” a unor rcahete americane în Asia, ceea ce a generat mai multe declarații ostile din partea diplomației chineze.

”China nu va rămâne cu braţele încrucişate şi se va vedea obligată să ia măsuri de retorsiune dacă Statele Unite ar desfăşura rachete terestre cu rază medie de acţiune în această regiune a lumii”, a avertizat, în faţa presei, directorul general al Departamentului Controlului Armamentului de la Ministerul chinez de Externe, Fu Cong, citat de News.ro.

Întrebat în acest sens, Fu nu a vrut să precizeze ce măsuri de retorsiune ar putea adopta Beijingul, însă a dat asigurări că ”totul este pe masă”.


Explicațiile au fost oferite de la Beijing în contextul în care experţi consideră că Washingtonul ar putea să desfăşoare noi rachete pe Insula sa Guam, la Oceanul Pacific, Fu a avertizat că acest lucru ar echivala cu a le instala ”la porţile Chinei”.

”Dacă instalaţi rachete pe un petec de pământ ca Guam, acest lucru va fi perceput ca un gest extrem de provocator din partea Statelor Unite. Ar fi foarte periculos”, i-a avertizat Fu Cong pe americani.

Acest avertisment intervine la patru zile după ce Statele Unite s-au retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare încheiat în timpul Războiului Rece între Washington şi Moscova cu scopul de a interzice total rahetele terestre cu rază de acţiune intermediară (500-5.500 de kilometri).

Washingtonul este de-acum liber să vină să facă concurenţă Chinei, al cărei arsenal este constituit în mare parte din armament de acest tip, interzis de INF, al cărui semnatar Beijingul nu a fost niciodată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: