15 decembrie, 2015

berdBoardul guvernatorilor berd a aprobat luni cerearea Chinei de a deveni acționar al Băncii, potrivit unui comunicat a instituției.

Chinei va deține o participaţie simbolică de 0,1% la BERD.

Consiliul guvernatorilor este cea mai înaltă autoritate berd și membrii săi sunt reprezentanții celor 66 de acționari, 64 de țări și două organizații internaționale.


Președintele BERD, Suma Chakrabarti, a salutat decizia care va permite Beijingului să-și extindă prezența: „Calitatea de membru berd va deschide oportunități importante semnificative pentru investiții sustenabile ale companiilor chineze în regiunile unde activează Banca”.

Companiile chineze vor putea lucra cu berd pe proiecte în regiunile care îndeplinesc criteriile de investiții ale Băncii – din Asia Centrală, până în estul Europei  și Africa de Nord.

De asemenea, berd și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu noua Asian Infrastructure Investment Bank, cu sediul în Beijing, inclusiv pe proiecte comune, mai spune comunicatul Băncii.

China ar urma să investească 60 de miliarde de dolari în proiecte de dezvoltare, să anuleze o parte din datoriile statelor africane şi să sprijine agricultura printr-un program de trei ani care va extinde influenţa Beijing-ului pe continentul african, potrivit unei declarații făcute luna aceasta de către președintele de la Beijing.


Xi Jinping a precizat că statul chinez nu va interveni în afacerile interne ale statelor africane, poziţie ce a fost primită cu aplauze de liderii prezenţi la reuniune, printre care şi Robert Mugabe, preşedintele statului Zimbabwe, care a fost criticat de liderii occidentali pentru politicile sale cu privire la respectarea drepturilor omului.

China a iritat mai mulţi oficiali africani în trecut pentru că a construit drumuri şi căi ferate folosind serviciile unor companii chineze, dar şi pentru că a cumpărat o mare parte dintre resursele statelor africane, lăsând prea puţin economiilor locale, o imagine pe care Xi Jinping a încercat să o schimbe la summit-ul din cadrul Forumului de cooperare dintre China şi Africa, de la începutul acestei luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: