20 mai, 2012

Există o miză uriaşă care se joacă în săptămânile şi lunile acestea, dedesubtul zarvei politice pe care o produc schimbările de guvern, schimbul de înjurături şi insulte dintre părinţii poporului şi marafeturile anului electoral. Privatizările resurselor şi preturile la energie.

N-am îndrăznit până acum să-mi fac o părere beton nici despre Roşia Montană, nici despre Gazele de şist/Chevron – deşi urmăresc subiectele cu mare atenţie.

N-am reuşit pentru că problema este pusă doar în termeni pur militanţi – pro sau contra – cu o baricadă foarte solidă la mijloc. Iar muniţia pe care beligeranţii o aruncă peste ea – şi pe care fiecare şi-o visează napalm, nu glumă – nu reuşeşte să devină argument: de la simple înjurături şi acuzaţii, la clişee tot mai ridicole.

Locuri de muncă, valorificarea unor resurse, avantajul incontestabil al „privatului” faţă de gestiunea (de partid şi) de stat, independenţa energetică – spun susţinătorii.
Haida-de! Pentru astea mai e nevoie şi de altceva, nu doar de resursele naturale.

Nu vrem să devenim groapa de gunoi a străinilor”, „tehnologiile sunt controversate”,Jos Băsescu!” – se agită contestatarii.
Mai uşurel!

Cheia problemei se află, de fapt, în cele două cazuri şcoală care au dezavantajat statul român în ultimii 8-10 ani. Privatizarea Petrom şi retehnologizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier, cu corolarul acesteia – apariţia „băieţilor deştepţi” din energie.

Da, ar fi păcat să stăm ca proştii pe resurse nevalorificate şi să contemplăm cum partidele care se perindă la putere jumulesc companiile de stat care le gestionează, îndeobşte în pierderea statului şi în profiturile clientelelor, aceste resurse.

Da, avem resurse care ne-ar putea avantaja şi între economiile europene, şi în situaţii de criză – cum e cea pe care tocmai o străbatem – criză care aduce în petrol şi energie profituri cu atât mai mari cu cât e mai crâncenă (să observăm câtă tristeţe produce în piaţă ieftinirea petrolului, pentru că asta înseamnă şi scăderea economiei..).

Dar în ce fel a fost avantajată România, în plină criză, de resursele sale de petrol – chiar şi aşa, sub eficienţa unui Petrom privatizat? Şi ce câştig şi-a adjudecat România din Dunăre şi Porţile de Fier, dacă energia electrică cea mai ieftină a ajuns numai la „băieţii deştepţi”?

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, iese public şi pledează pentru gazele de şist: „În SUA plătim o cincime din cât dau românii pe gaze”. E-adevărat. Dar eu mă tem că în România nu gazele de şist sunt problema.

Eu mă tem însă că în ţara asta noi o să plătim întotdeauna de 5 ori mai mult – cu sau fără gaze de şist – măcar să se aleagă România cu nişte redevenţe adevărate. Să se aleagă cu ceva şi bugetul de stat, nu numai intermediarii şi comisionarii.

Să o recunoaştem: în lipsa reformelor, toate guvernele şi-au plătit creditele, notele de trecere şi mângâierile pe creştet de la finanţatori şi examinatori, cu „resurse” şi „privatizări” dezavantajoase pentru România. Toate guvernele s-au comportat ca nişte intermediari care au vîndut prost – dar în beneficiul lor – marfa pe care o luaseră în gestiune.

Una – două, cine pune la îndoială corectitudinea unei licitaţii sau cum se privatizează o resursă strategică, apar imediat acuzatorii care-i amintesc de marota aia de la începutul anilor 90 – întruchipând comunismul tenace şi rezistenţa la privatizare – „Nu ne vindem ţara!”, pe care o strigau IMGB-iştii mobilizaţi de Ion Iliescu.
Să ne calmăm: Iliescu s-a întors oficial la guvernare, dar eu n-am avut nicio clipă senzaţia că nu s-a aflat în toţi aceşti 20 de ani la putere: fie prin PSD, fie prin FSN. Or, acum chiar nu e momentul să ne mai jucăm, căci experienţa celor 20 de ani ne-o arată: în afară de resursele naturale şi de arabilul pârloagă, chiar nu mai avem nicio carte serioasă în mână.

Şi asta este şi miza guvernelor care se vor perinda la putere în următorii 2 ani: să facem din resurse – şi din privatizarea a ceea ce e in avantajul nostru să privatizăm –  o sursă de bani pentru următorii 15-20 de ani.

Va fi un veritabil mers pe sârmă – căci în maniera în care va fi gestionată problema resurselor se dă, de fapt, lupta cu criza. Adevărata criză mondială: principul care a transformat logica simplă şi clară a pieţei în decizie politică.

***

PS (lung!): Precizările cetăţeanului Grosu către ministrul său Chiţoiu


E un eveniment. Dar ştirea pentru neştiutori este aceasta:

Agerpres / Bucureşti, 18 mai 2012 /. Preţul fix din contractele Hidroelectrica încheiate cu ‘băieţii deştepţi’ a fost eliminat, iar noul preţ este stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, la o conferinţă de presă.

După primele zece zile de mandat am reuşit să eliminăm preţul fix din contracte şi să avem preţ stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie. Ce nu s-a reuşit în 10 ani, am reuşit noi în 10 zile.(…)” – a declarat ministrul Economiei Daniel Chiţoiu.

Dat fiind că această câtime de adevăr spusă de Dl. ministru Daniel Chiţoiu e mai periculoasă decât 100 de minciuni, să restabilim faptele:

  • Retehnologizarea de la Porţile de Fier şi contractele cu „băieţii deştepţi” care au rezultat din ea au fost semnate (pe 10 ani, ca să nu le poată sparge nimeni) de guvernul PSD al Dlui. Adrian Năstase, prin ministrul Dan Ioan Popescu – pe atunci la PSD, trecut mai apoi, la capătul unor mistuitoare dileme ideologice, în partidul Dlui. Dan Voiculescu.

  • Sunt primul ziarist care a descoperit şi scris despre povestea asta, chiar la începutul ei: asta înseamnă că chiar ştiu cum au stat lucrurile. Despre investigaţia mea de atunci şi, mai ales, despre ce a avut atunci de spus cu ministrul PSD responsabil cu contractele „băieţilor deştepţi” puteţi citi în scena de AICI.

  • Preşedintele Traian Băsescu a promis în campania pentru prezidenţialele din 2004 că va pune ordine în aceste contracte şi va pune capăt prejudiciului. Chiar dacă n-a câştigat bani, tot i-a ieşit ceva din contractele „băieţilor deştepţi”: a câştigat alegerile.

  • În timpul mandatelor PNL şi PDL, aceste contracte nu doar că au rămas în vigoare, ci au mai şi fost prelungite. Domnul Adriean Videanu ştie – bibliografia poate fi consultată AICI – de unde rezultă că este criză numai pentru leneşi (cum ar zice Dna Elena Udrea) şi „băieţii proşti” (cum ar zice toţi ceilalţi).

  • Sunt aproape 2 ani de când un om care nu este cetăţean român, nu e contribuabil român – mă refer la Dl. Jeffrey Franks – face presiuni pentru încetarea acestor contracte şi trecerea lor în piaţa liberă.

    Acest „străin” a şi cuantificat paguba pe care românii care-s „băieţii deştepţi” o aduc românilor care-s „băieţi proşti”: cam 250 de milioane de euro pe an. Bani cu care, de când s-au semnat contractele, s-ar fi putut face de la iarbă verde cam 500 de kilometri de autostradă.

  • Presiunile pe care le-a pus Troika lui Jeffrey Franks şi, mai ales, condiţionările din scrisoarea de intenţie cu privire la eliberaerea tranşelor de împrumut, au determinat guvernele României să găsească o soluţie la problema contractelor preferenţiale de energie. Potrivit calculelor, fiecare săptămână de tergiversare a scos din buzunarele românilor 5 milioane de euro, şi i-a băgat în buzunarele băieţilor deştepţi şi în cele ai protectorilor lor politici.

Acestea fiind informaţiile aflate deasupra oricărui dubiu, nimeni nu are dreptul să spună că „ce nu s-a rezolvat în 10 ani am rezolvat noi în 10 zile”.  Astfel că o ŞTIRE care să respecte adevărul, şi în care s-ar putea strecura şi un dram de bun simţ, ar fi trebuit să sune cam aşa:

Bucureşti, 18 mai 2012. Daniel Chiţoiu, ministru al Economiei, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în privinţa contractelor preferenţiale de energie electrică ieftină, are de dat două veşti: una bună şi una proastă.

Contractele păguboase pentru statul român, pe care le-am încheiat în urmă cu 10 ani cu „băieţii deştepţi din energie” au făcut, în sfârşit, un pas către preţuri mai decente” – a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Aceasta este vestea bună” – a mai spus ministrul, care, aflat în an electoral, şi-a manifestat compasiunea faţă de contribuabili.

Întrebat dacă negocierile au fost dificile şi dacă nu cumva au existat presiuni politice cu privire la menţinerea contractelor, ministrul a recunoscut că FMI a jucat un rol decisiv: „dar nu au fost condiţionări, au fost, să le zicem, insistenţe” – a precizat ministrul.

Daniel Chiţoiu a ţinut, însă, să dea şi ceea ce el a numit „vestea proastă”:

Din păcate, banii furaţi prin aceste contracte încheiate împotriva intereselor statului român şi ale contribuabuililor nu vor mai putea fi recuperaţi niciodată” – a spus, cu tristreţe, ministrul. „Fostul premier Adrian Năstase a declarat că regretă maniera în care s-a semnat contractul şi, de asemenea, pot să vă trasmit şi regretele fostului ministru al economiei, domnul Dan Ioan Popescu. E vorba, totuşi, de un prejudiciu total de peste 2 milioarde de euro” – a adăugat Daniel Chiţoiu.

Nu acelaşi lucru a putut să-l spună şi despre fostul ministru Adriean Videanu, cel care a prelungit aceste contracte: „Despre regretele domnului Adriean Videanu întrebaţi la PDL” – s-a lansat ministrul Chiţoiu într-un atac politic.

Ce-ar mai fi de adăugat? Poate doar atât: astăzi, 20 mai 2012, noul guvern USL se află în plin proces de schimbare a gărzii la Hidroelectrica. Asta înseamnă că, începând cu anul viitor, eu, cetăţeanul Grosu – un contribuabil total lipsit de imaginaţie, o să primesc facturi la care astăzi nici nu mă gândesc.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

6 răspunsuri

  1. Daca te insala nevasta nu e nevoie sa vinzi/arunci canapeaua.
    Te scapi di nevasta. Costurile sunt, infinit, mai mici.
    De reteta „mitica la brutarie” o „uitat” tati lumea…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

6 răspunsuri

  1. Daca te insala nevasta nu e nevoie sa vinzi/arunci canapeaua.
    Te scapi di nevasta. Costurile sunt, infinit, mai mici.
    De reteta „mitica la brutarie” o „uitat” tati lumea…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: