6 februarie, 2019

Guvernul a alocat 2% din PIB pentru Apărare, dar în 2018 nu i-a și cheltuit. Creditele de angajament destinate investițiilor pentru înzestrare nu s-au transformat în credite bugetare, respectiv în cheltuieli efective.

Cheltuielile pentru Apărare s-au ridicat la 12,1 miliarde de lei în 2018, echivalentul a 1,28% din PIB, departe de promisiunea de 2% asumată de executiv, reiese din execuția bugetară preliminară aferentă bugetului pe anul trecut.

Apărarea a avut la dispoziție credite de angajament de până la 21,8 miliarde de lei, echivalentul a 2,2 din PIB, însă creditele bugetare, respectiv sumele cheltuite efectiv au fost semnificativ mai reduse. Cifrele se referă exclusiv la poziția bugetară ”Apărare” așa cum este aceasta definită în construcția bugetară.


Cheltuielile de personal din acest sector au fost de 4,7 miliarde de lei, cu 27,2% mai mari decât cele din 2017. Investițiile au fost de 5,7 miliarde de lei, în creștere cu doar 16% față de anul anterior. Pentru investițiile din domeniul apărării s-au alocat credite de angajament de 15,3 miliarde de lei. Execuția preliminară pe 2018 arată că doar o treime din acești bani s-au transformat în credite bugetare, adică au fost efectiv cheltuiți.

Apărarea și pensiile

Dacă analizăm execuția bugetului Ministerului Apărării Naționale (MApN), care include și cheltuieli precum plata pensiilor, aceasta s-a ridicat la 17,4 miliarde de lei în 2018, cu 18% peste execuția din 2017, dar cu peste zece miliarde de lei sub valoarea creditelor de angajament alocate ministerului. Cheltuielile totale ale MApN reprezintă echivalentul a 1,8% din PIB, sub nivelul asumat de 2% din PIB.

Aproape 3,5 miliarde de lei din cele 17 miliarde s-au cheltuit pentru asistență socială, respectiv pensiile militarilor.

Cheltuielile de capital, respectiv investițiile finanțate exclusiv din bani publici, s-au ridicat la 6,2 miliarde de lei, în condițiile în care creditele de angajament alocate au fost de 16,2 miliarde.


Pentru 2019, Guvernul a alocat MApN un buget de 20,3 miliarde de lei și credite de angajament de până la 32,6 miliarde de lei. Cheltuielile de capital ar urma să fie de aproape șase miliarde de lei, cu posibilitatea de a fi extinse către 18,2 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: