26 octombrie, 2020

Anticipațiile analiștilor din România tind să se plafoneze privind principalii indicatori macroeconomici și, odată cu acestea, și indicii de încredere în economie, potrivit sondajului lunar realizat de Asociația CFA ® România printre membrii săi, ale cărui rezultate au fost publicate luni.

Astfel, 64% dintre analiști cred că guvernul se va confrunta cu scumpirea împrumuturilor sale, proporția în ușoară scădere față de sondajul anterior (67%), dar în continuare peste minimul din iunie (60%) aferent perioadei pandemice.

Anticipația se referă concret la creșterea primei de risc în următoarele 12 luni la tranzacționarea instrumentelor CDS la 5 ani în dolari, prin care investitorii în titlurile de stat românești își gestionează riscurile portofoliilor.


Cele mai recente anticipații corespund sondajului realizat în septembrie.

Pesimismul temperat al analiștilor CFA denotă așteptarea de noi date pentru consolidarea tendinței.

Anticipațiile privind cursul euro la orizontul următoarelor 12 luni sunt, de asemeni plafonate, în vecinătatea pragului de 5 lei / euro.


În septembrie, valoarea medie a a anticipațiilor s-a oprit la 4,9996 lei / euro, după 4,9777 în august, 4,9582 lei / euro în iulie și 4,9608 în iunie.

(Citiți și: „CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României”)

Plaja de variație a anticipațiilor a urcat până la un maxim de 5,25 lei / euro, față de 5,15 în august.

Pentru orizontul de 6 luni prognoza din septembrie este de 4,9284 lei / euro, față de 4,8886 în august 4,9022 în iulie și de 4,8991 lei / / euro în iunie.

Alte previziuni:

  • Durata impactului economic al cornavirusului: majoritatea respondenților (52%) anticipează ca acesta se va resimți puternic până în trimestrul III al anului 2021;
  • Evoluția PIB în termeni reali a PIB în anul 2020: – 4,5%;
  • Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (octobrie 2021/octombrie 2020): 2,87%;
  • Rata șomajului la finalul anului 2020: 6,0%;
  • Adoptarea muncii de la distanță (remote) va căpăta un caracter permanent – consideră 56% dintre analiști și va afecta pe câțiva ani inchirierea de spațiu de tip « office » (52%), sau chiar permanent (considera 40% dintre participantii la sondaj).
  • Utilizarea extensiva a muncii remote are un impact de crestere a cererii de proprietati rezidentiale (considera 52% dintre participantii la sondaj).

Indicatorul de încredere macroeconomică stagnează

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA® România a crescut cu doar un punct în septembrie față de august, până la valoarea de 34,3 puncte, care este încă sub cea mai mare valoare de la reluarea creșterii (36 puncte, în mai).

Se remarcă creșterea componentei condițiilor curente, fără de care scăderea componentei așteptărilor ar fi înclinat în jos balanța.

În martie, luna declanșării pandemiei și în România, indicatorul a fost de 20,8 puncte, cea mai mică valoare din iulie 2012 încoace (16,8 puncte). În ianuarie 2019, luna în care mediul de afaceri s-a confruntat cu perspectivele negative ale aplicării OUG 114 / 2018, valoarea a fost de 23,8 puncte.

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: