12 mai, 2020

Panica a trecut, dar grijile rămân foarte mari şi devin cronice privind impactul economic al epidemiei, care s-ar putea menține puternic până în primul trimestru al anului 2021, potrivit celor mai mulți dintre analiștii CFA® participanţi la sondajul Asociaţiei CFA România, publicat marţi.

Încrederea în economie a mai recuperat în aprilie din pierderea suferită în martie, dar indicele de încredere este abia la 32,4% pe o scală în care 0% înseamnă lipsa încrederii, şi 100% – încredere deplină, potrivit raportului CFA® România.

În privinţa duratei în care impactul epidemiei va fi puternic analiştii nu sunt prea hotărâţi: cei mai mulţi au spus că va dura şi în 2021, dar proporţia acestora, deşi cea mai mare, nu este decât 37% – ceea ce denotă gardul de incertitudine.


În schimb, analiștii sunt mult mai siguri de deprecierea leului (90%): valoarea medie a anticipațiilor pe următoarele 12 luni este de 4,9710 lei / euro (față de 4,9954 în martie și 4,94 în februarie), iar pe 6 luni de 4,9180 lei / euro (4,9370 lei în martie).

Mediile anticipaţiilor privind ceilalţi indicatori importanţi pentru 2020 sunt:

  • Deficitul bugetului de stat: 7,8% (9,2% în prognoza de primăvară a Comisiei Europene, CE);
  • Evolutia PIB: -5,2% în termeni reali (CE: -6%);
  • Rata somajului la finalul anului: 8,3% (CE: 6,5%);
  • Rata inflației (mai 2021/mai2020): 3,37% (CE:

Totodată, aproximativ 77% dintre analiști prevăd majorarea primei de risc asociată titlurilor de stat ale României, respectiv creşterea preţului instrumentelor CDS cu scadenţă de 5 ani, folosite la managementul riscului de către investitori.


De asemenea, peste 65% dintre anașiștii CFA consideră că sunt supraevaluate proprietăţile imobiliare din marile oraşe, mai spune raportul citat.

Încrederea în economie – sub nivelul din 2013

Încrederea în economie este încă sub nivelul celei de la sfârșitul anului 2013, când a fost consacrată ieșirea din criza financiară din 2008, dar abia a trecut peste nivelurile din 2017 – 2018, când politica economică oficială a inspirat cea mai scăzută încredere.

În aprilie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a crescut faţă de luna anterioară cu 11,6 puncte până la valoarea de 32,4 puncte, dar este încă mai mic decât în aceeaşi lună a anului anterior, cu 14,2 puncte.

Componenta de anticipaţii a Indicatorului a tras cel mai mult în sus media.

Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 1,4 puncte, până la valoarea de 14,6 puncte, dar este mult sub nivelul din aceeaşi lună a anului anterior (45,3 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 16,6 puncte până la valoarea de 41,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior a crescut cu 1,4 puncte).

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: