25 septembrie, 2019

Analiștii CFA® România se așteaptă ca investitorii în România să ceară o primă de risc tot mai mare și să considere că activele imobiliare sunt supraevaluate.

Neîncrederea în economie și-a continuat evoluția descendentă pe termen multianual, declanșată în 2015 și confirmată doi ani mai târziu, potrivit sondajului efectuat în august și publicat miercuri.

Anticipațiile negative mențin tensiunile privind piața valutară, media estimării cursului fiind de 4,7835 lei/ euro pe 6 luni și de 4,8243 lei/ euro pe 12 luni.


Indicatorului de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în august din cauza componentei sale de anticipații până la 42,8 puncte și este cu numai 7,2 puncte peste valoarea din aceeași lună din 2018 (100 de puncte – încredere deplină).

România tot mai riscantă pentru investitori. Leul slab

Raportul CFA România remarcă:

  • înrăutățirea percepției privind evoluția mediului extern;
  • anticipațiile privind majorarea primei de risc a României (aproape 70% dintre analiștii participant la sondaj anticipează majorarea prețului CDS);
  • percepția de supraevaluare a prețurilor real-estate în principalele orașe din România.

Perspectiva negativă menține anticipațiile privind cursul leului la niveluri înalte, chiar dacă valoarea medie din august a acestora a scăzut incremental față de lunile anterioare.

 


Pentru orizontul de 6 luni cursul mediu anticipat în august este de 4,7835 lei / euro (4,8358 în iulie; 4,8262 în iunie; 4,8384 lei în mai; 4,8481 în aprilie și 4,8541 în martie.

Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243 lei /euro (4,8358 lei în iulie; 4,8262 în iunie; 4,8384 lei în mai; 4,8481 în aprilie și 4,8541 în martie).

Scăderea relativă a anticipațiilor de curs, dar menținerea lor la cote înalte sugerează incertitudinea mai degrabă decât optimismul.

Inflația revine pe creștere

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%, peste estimările BNR. Indicele prețurilor de consum a fost de 3,9% în august (4,1% în termeni IAPC).

Anticipațiile privind inflația revin pe creștere după ce scăzuseră în iulie până la o medie de 3,91% (pentru perioada august 2020/august 2019), de la 4,05% în iunie (iulie 2020/iulie 2019) și de la 4,12% în mai (pentru iunie 2020/iunie 2019).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România

A scăzut cu 5,5 puncte în august față de iulie, până la 42,8 puncte. Această evoluție s-a datorat componentei de anticipații.

Astfel:

  • Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la 33,3 puncte față de iulie și cu 9,3 puncte față de august 2018.
  • Indicatorul condițiilor curente a crescut față de iulie cu 5,3 puncte, până la 61,7 puncte, dar a scăzut cu 3,1 puncte față de august 2018.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.
CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: