6 februarie, 2018

Ministrul Muncii a acuzat marți reprezentanții patronatelor și ai unor confederații sindicale din Consiliul Economic și Social (CES) care au respins discutarea în ședința de plen de marți a unui proiect de OUG.

Prin acest document, ce urma să fie aprobat săptămâna aceasta, salariații cu normă parțială din sectorul bugetar vor beneficia de compensații pentru a avea celeași venituri nete ca și în decembrie 2017.

Însă președintele CES, Iacob Baciu, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că proiectul a fost primit abia marți și nu este într-o formă finală.


Reamintim că modificările fiscale din ultimul an au dus la o situație paradoxală în cazul celor care lucrează cu fracție de normă:

  • anul trecut, guvernul a obligat angajatorii să plătească pentru part time, indiferent de numărul orelor lucrate, contribuții corespunzătoare salariului minim pe economie
  • de anul acesta, când a intrat în vigoare transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, salariații part time s-au trezit cu venituri multdiminuate, în unele cazuri fiind chiar obligați să aducă bani de acasă pentru a-și plăti contribuțiile

În aceste condiții, 13 dintre cei 15 reprezentanți ai patronatelor, precum și membrii CES de la două confederații sindicale și toți cei din partea societății civile au votat împotriva introducerii proiectului de OUG pe ordinea zi, cerând să fie respectată procedura de lucru a Consiliului.

S-a stabilit ca un secretar de stat din Ministerul Muncii să vină zilele următoare la CES pentru a explica actul.

Patronatele, dar și o parte dintre sindicate sunt nemulțumite că OUG rezolvă doar problema angajaților de la stat, însă nu și pe cea a salariaților din privat, unde costurile unui salariat cu jumătate de normă devin de nesuportat.


Acest lucru va provoca o discriminare de neacceptat în opinia unor membri CES, care au cerut ca problema născută din măsurile haotice ale guvernelor PSD să fie rezolvată în mod unitar.

„Astăzi, de la CES a venit o veste foarte proastă, deşi sindicatele au cerut să găsim o modalitate să rezolvăm această problemă… CES nu a pus ordonanţa pe ordinea de zi. Şi reprezentanţi ai sindicatelor au votat să nu fie pe ordinea de zi. Mă întreb dacă sindicatele chiar îi mai reprezintă pe salariaţi”, a declarat Lia Vasilescu.

Ea a explicat că pentru salariaţii din privat, statul nu are cum să intervină în negociere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. CES-ul n-ar trebui sa primeasca decat o ordonanta care sa…anuleze ordonanta care impozita part time-ul la nivelul full time !!!
    E atat de simplu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. CES-ul n-ar trebui sa primeasca decat o ordonanta care sa…anuleze ordonanta care impozita part time-ul la nivelul full time !!!
    E atat de simplu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: