cele mai mari parcuri eoliene din românia

9 noiembrie, 2022

Cele mai mari parcuri eoliene din România se regăsesc în zona de est a țării, în Dobrogea. La ora actuală, România are puțin peste 3.000 de megawați (MW) instalați în capacitatea de producție a energiei eoliene.

Energia eoliană în România – putere instalată de 3.000 de MW

Acești 3.000 de MW reprezintă 16,5% din puterea totală instalată în România în capacitățile de producție de energie electrică, potrivit datelor ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei).

Din lista producătorilor acreditați și a centralelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile a ANRE, actualizată la data de 31 octombrie 2021, rezultă că cele mai mari parcuri eoliene din România sunt următoarele (lista conține toate parcurile eoliene din România care au, la ora actuală, o putere instalată de cel puțin 60 MW):

Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian din România


1. Parcul eolian Fântânele-Cogealac

Fântânele Vest – 262,5 MW (Tomis Team SA)

Cogealac – 252 MW (Ovidiu Development SRL)

Fântânele Est – 85 MW (Tomis Team SA)


Împreună, cele trei centrale electrice de mai sus alcătuiesc parcul eolian Fântânele-Cogealac, cel mai mare din România și al treilea cel mai mare parc eolian onshore din Europa.

În total, parcul eolian Fântânele-Cogealac, aflat pe teritoriul celor două localități din județul Constanța, are o putere instalată de 600 MW. Parcul aparține investitorului CEZ Group, un congolomerat de companii (cele mai multe dintre ele din Cehia) ce activează în domeniul producerii și distribuției de energie electrică și termică.

Parcul eolian de la Fântânele-Cogealac a fost construit între anii 2008 și 2012, investiția totală ridicându-se la peste 1 miliard de euro. În total, la Fântânele-Cogealac au fost instalate 240 de turbine eoliene de tip General Electric 2.5xl.

Cele mai mari parcuri eoliene din România – Sălbatica, Tulcea

2. Parcul eolian Sălbatica, de lângă orașul Tulcea, alcătuit din:

Sălbatica 1 – 70 MW (Enel Green Power România SRL)

Sălbatica 2 – 70 MW (Enel Green Power România SRL)

Parcul eolian a fost construit la nord de orașul Tulcea și are, în total, o putere instalată de 140 MW. Atât Sălbatica 1, cât și Sălbatica 2, au câte 35 de turbine eoliene cu o putere instalată de 2 MW fiecare.

Investiția totală a fost de circa 100 de milioane de dolari. Parcul eolian este deținut de Enel Green Power România, care aparține Enel, o companie multinațională din Italia ce activează în domeniul producției și distribuției de energie electrică. De asemenea, Enel este implicată și în distribuția de gaze naturale.

cele mai mari parcuri eoliene din românia
Parcul eolian Sălbatica. Foto: enelgreenpower.com

Parcul eolian Cernavodă, investiție a Energias de Portugal în România

3. Parcul eolian Cernavodă, alcătuit din:

Cernavodă 1 – 69 MW (EDRP România SRL)

Cernavodă 2 – 69 MW (EDRP România SRL)

Parcul eolian de la Cernavodă, din județul Constanța, are o putere totală instalată de 138 MW. Este al treilea în acest clasament cu cele mai mari parcuri eoliene din România. Aici se află 46 de turbine eoliene cu o putere instalată de 3 MW fiecare.

Parcul eolian este deținut de Energias de Portugal, o companie publică de electricitate din Portugalia, înființată în anul 1976 prin fuziunea a 14 companii naționale de electricitate din această țară.

Cele mai mari parcuri eoliene din România – cel mai mare parc din afara Dobrogei

4. Făcăeni – 132 MW (Ecoenergia SRL). Parcul eolian se află în județul Ialomița și este cel mai mare parc eolian din România din afara Dobrogei.

5. Pantelimon – 123 MW (Ewind SRL). Parcul eolian se află în județul Constanța și are 41 de turbine eoliene.

6. Târgușor – 119,6 MW (Enel Green Power România SRL). Parcul eolian de la Târgușor, județul Constanța, este un alt proiect de energie regenerabilă dezvoltat de Enel în România. Potrivit www.power-technology.com, parcul eolian are 52 de turbine eoliene Siemens Gamesa, fiecare dintre ele cu o putere instalată de 2,3 MW. Proiectul a necesitat o investiție de peste 260 de milioane de dolari.

7. Crucea Nord – 108 MW (Crucea Wind Farm SA) din județul Constanța. Crucea Wind Farm SA este deținută de Hidroelectrica SA în proporție de 100%. Parcul eolian are în componență 36 de turbine eoliene de tip Vestas V112 a câte 3MW fiecare.

Peștera, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România

8. Peștera – 90 MW (EDRP România SRL). Parcul eolian din comuna Peștera, județul Constanța, este al doilea cel mai mare parc eolian dezvoltat în România de portughezii de la Energias de Portugal. Investiția s-a ridicat la 200 de milioane de dolari. Parcul eolian de la Peștera este alcătuit din 30 de turbine eoliene cu o putere instalată de 3 MW fiecare.

9. Topolog-Dorobanțu – 84 MW (Land Power SRL), județul Tulcea.

10. Mihai Viteazu IV – 80 MW (Eolica Dobrogea One SA), județul Constanța.

11. Chirnogeni – 80 MW (EP Wind Project (ROM) Six SA), județul Constanța.

12. Corni 1 – 70 de MW (Corni Eolian SRL), județul Galați.

13. Corugea – 70 MW (Enel Green Power România SRL), județul Tulcea.

14. Ventus Nord 2 – 69 MW (Verbund Wind Power Romania SRL). Încheiem acest clasament cu cele mai mari parcuri eoliene din România cu Ventus Nord 2. Parcul eolian aflat în județul Sibiu este cel mai mare din Transilvania.

Foto: enelgreenpower.com

Vă recomandăm și:

Cele mai mari parcuri eoliene din Europa: TOP 14. Pe ce loc e România

Cele mai mari hidrocentrale din România. TOP 7 centrale

Cei mai mari producători de cereale din lume: TOP 38. Locul României

Țările cu cele mai mari rezerve de gaze: TOP 42. Pe ce loc e România

Țările cu cele mai mari rezerve de petrol: TOP 49. România, locul 1 în UE

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: