7 aprilie, 2023

Câteva mii de fermieri au protestat vineri în Capitală și alte aproximativ 20 de orașe, pentru a presa Guvernul să obțină de la Comisia Europeană despăgubiri consistente pentru pierderile suferite din cauza importurile ucrainene. De asemenea, manifestanții ieșiți în stradă cuutilaje agricole solicită reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele ieftine din țara vecină aflată în război. În București, fermierii au protestat în fața reprezentanței Comisiei Europene, iar în estul țării, ei au protestat la vămile Siret și Isaccea, de la granița cu Ucraina.

Fermierii mai cer găsirea unor surse alternative de finanțare.

Agricultorii prezenți la mitingurile de vineri sunt nemulțumiți că autoritățile nu găsesc soluții la dezechilibrele grave provocate de afluxul imens de cereale din Ucraina, care este scutit de la plata taxelor vamale până în 2024.


Ei acuză că au rămas cu cerealele în silozuri, în fața concurenței imbatabile a grânelor ucrainene, și nu vor reuși să le vândă la prețuri care să le acopere cheltuielile, în contextul în care se apropie noua recoltă.

„Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează  într-un comunicat comun al celor patru federaţii organizatoare ale protestului.

În timpul desfășurării protestelor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cel pe care fermierii îl consideră vinovat că executivul UE a repartizat României doar 10 milioane de euro din tranșa de 56 de milioane de euro compensații, (în timp ce Bulgaria a primit aproximativ 16 milioane), a declarat:

„Să se introducă măsuri de restricții la vamă, prin taxe vamale, să se creeze mecanisme de monitorizare ca să știm ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat (…). Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate (…) Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.


Proteste ample au loc, de câteva săptămâni, în mai multe state UE afectate de cerealele ucrainene ce au invadat spațiul comunitar, iar în Polonia, ministrul Agricultorii a demisionat săptămâna aceasta, după ce a Comisia europeană a anuțat prelugirea scutirii de taxe.

(Citește și: „Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat după anunțul Comisiei de prelungire a scutirii de taxe a importurilor din Ucraina„)

În 2022, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei ruseşti, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Proteste în peste 20 de județe

  • Fermierii din judeţul Satu Mare protestează, vineri, cu peste 300 de tractoare în stradă, pe ruta Turulung – Vama Halmeu, împotriva exporturilor de produse agricole fără taxe vamale din Ucraina, aceştia acuzând scăderi importante ale preţurilor la cereale pe piaţa românească, ce duc la pierderi pentru agricultori., relatează dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate şi la lapte de lanţurile de magazine.” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Agerpres.
  • Peste 200 de tractoare şi utilaje agricole au blocat, vineri, circulaţia în municipiul Târgu Mureş. În timpul protestului, unul dintre participanți a fost oprit de forțele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens, iar protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forțele de ordine. 
  • Câteva sute de fermieri din zona Moldova blochează Vama Siret din județul Suceava, cu utilaje agricole.
  • În vestul ţării, fermierii au blocat drumurile de descărcare de pe autostrada A1 în zona localităţilor Giarmata, Remetea Mare şi Topolovăţu Mare (judeţul Timiş) şi punctele de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad şi Cenad din judeţul Timiş, transmite News.ro
  • Câteva sute de fermieri din judeţul Tulcea, printre care şi apicultori, au patrulat, vineri după-amiază, în punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din oraşul Isaccea şi au patrulat, timp de aproape o jumătate de oră, pe drumul care face legătura între vamă şi drumul european 87 Tulcea-Brăila.
  • În vestul ţării, fermierii au blocat drumurile de descărcare de pe autostrada A1 în zona localităţilor Giarmata, Remetea Mare şi Topolovăţu Mare (judeţul Timiş) şi punctele de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad şi Cenad din judeţul Timiş.

Statistica exporturilor ucrainene de cereale, după crearea Inițiativei exporturilor prin Marea Neagră și a culoarelor de solidaritate

La 22 iulie 2022, Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat un acord privind deschiderea unui coridor umanitar maritim sigur în Marea Neagră (Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră). De atunci, în jur de 800 de nave pline de cereale și de alte produse alimentare au plecat din trei porturi ucrainene: Ciornomorsk, Odesa și Iujni/Pivdeni.

Deși deblocarea rutei de export maritim a contribuit la soluționarea crizei mondiale a securității alimentare și la scăderea prețurilor cerealelor, întârzierile la export rămân semnificative.

Intrarea în UE fără taxe a cerealelor ucrainene a fost, de asemenea, o formă de ajutare a acestei țări după declanșarea invaziei rusești.

Cum au fost modificate prețurile la alimente, pe plan global, după invadarea Ucrainei și a stabilirii culoarelor de ajutor

Invadarea Ucrainei de către Rusia a generat o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor pe piețele mondiale. Prețurile cerealelor au crescut în mod substanțial.

Atât culoarele de solidaritate (rute create de UE pentru a ajuta Ucraina să își exporte produsele agricole), cât și Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră au contribuit în mod semnificativ la scăderea prețurilor.

Prețurile ambelor cereale au crescut puternic în jurul datei invadării Ucrainei de către Rusia și s-au menținut la niveluri ridicate până în mai 2022. La sfârșitul lunii mai, au fost create culoarele de solidaritate și, de atunci, prețurile au început să scadă.

În iulie, a fost lansată Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În septembrie și octombrie 2022, prețurile au început să crească ușor, dar au scăzut din nou în noiembrie și decembrie 2022 și au rămas la același nivel în ianuarie și februarie 2023.

Ce a fost exportat până în prezent?

Până în martie 2023, peste 23 milioane de tone de cereale și de alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, conform unei analize publicate de Consiliul European.

Aproape 49% din încărcătură a fost porumb, cultura cea mai afectată de blocajele din silozurile de cereale ucrainene de la începutul războiului (75% din cele 20 de milioane de tone de cereale depozitate). Acesta a trebuit să fie mutat rapid pentru a face loc pentru grâul din recolta de vară.

De la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone via coridorul din Marea Neagră., conform ministrului adjunct al Agriculturii din Ucraina, Taras Vîsoţki, citat de Reuters.

În 2022, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei ruseşti, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021.

Uniunea este un mare producător și exportator mondial de grâu, iar datele analizei arată că, în 2022, conform estimărilor, UE a exportat aproximativ 36 de milioane de tone de grâu comun. Printre țările de destinație se numără Algeria, Marocul, Egiptul, Pakistanul și Nigeria.

65% din grâu a ajuns în țări în curs de dezvoltare

Peste 65% din grâul exportat prin intermediul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră a ajuns în țări în curs de dezvoltare. Porumbul este exportat aproape în proporții egale către țări dezvoltate și țări în curs dezvoltare.

Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (PAM – cea mai mare organizație umanitară din lume) a reînceput transportul grâului din porturile de la Marea Neagră. Înainte de război, PAM cumpăra jumătate din stocul său de cereale din Ucraina. Până în prezent, peste 456.000 de tone de grâu au părăsit porturile ucrainene în drum spre Etiopia, Yemen, Djibouti, Somalia și Afganistan.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: