fbpx
comisioane fonduri de pensii

7 februarie, 2025

Cheltuielile cu inteligența artificială a celor patru mari companii americane de tehnologie au crescut cu 63% anul trecut, atingând niveluri istorice. Acum, directorii executivi promit să accelereze investițiile în AI, respingând îngrijorările legate de sumele uriașe alocate acestei tehnologii emergente, scrie Financial Times.

Microsoft, Alphabet, Amazon și Meta au raportat cheltuieli de capital combinate de 246 miliarde de dolari în 2024, în creștere față de 151 miliarde în 2023. Se estimează că aceste cheltuieli ar putea depăși 320 miliarde de dolari anul acesta, pe măsură ce companiile concurează pentru a construi centre de date și a le echipa cu clustere de cipuri specializate, păstrându-și avansul cercetării în domeniul modelelor lingvistice de AI.

Dimensiunea acestor ambiții de investiții – anunțate odată cu rezultatele financiare pe trimestrul al patrulea – a surprins piața și a amplificat vânzările de acțiuni cauzate de lansarea unui model de AI inovator și ieftin de către start-up-ul chinez DeepSeek la sfârșitul lunii ianuarie.

Entuziasmul debordant din jurul grupului ”celor șapte magnifici”, înlocuit de scepticism după apariția DeepSeek


Microsoft și Alphabet, compania-mamă a Google, au pierdut fiecare câte 200 de miliarde de dolari din valoarea de piață după ce au raportat o creștere sub așteptări a diviziilor lor de cloud computing, alături de creșteri abrupte ale cheltuielilor de capital. Scăderea de 8% a acțiunilor Google de miercuri a fost a cincea cea mai slabă zi de tranzacționare din ultimul deceniu.

„Entuziasmul debordant din jurul întregului grup <<al celor șapte magnifici>> a fost înlocuit cu scepticism și a creat situații de tip <<demonstrează-mi>>”, a declarat Jim Tierney, director al fondului de creștere concentrată din SUA de la AllianceBernstein. „Îngrijorările pe care le aveam din vară sunt și mai accentuate astăzi.”

În ciuda entuziasmului legat de potențialul transformator al AI, acționarii se tem că aceste cheltuieli masive, fără o creștere corespunzătoare a veniturilor, ar putea reduce capitalul destinat răscumpărării de acțiuni și dividendelor, afectând totodată alte linii de afaceri non-AI.

Informații vagi despre veniturile generate de AI

Google a fost vagă în privința utilizării și veniturilor generate de chatbot-ul său Gemini, iar companiile au fost reticente în a adopta agenții „Copilot” de la Microsoft, considerați scumpi și instabili.

„Dacă și când vom vedea o accelerare a creșterii cloud-ului la Google sau Azure (Microsoft) sau o adoptare mai mare a Copilot, investitorii vor fi mai confortabili cu aceste cheltuieli,” a spus Tierney. „Între timp, modele AI mai ieftine și mai accesibile vor amplifica îngrijorările investitorilor.”


Modelul R1 al DeepSeek este un exemplu al acestor temeri. Laboratorul chinez de AI susține că a creat un model de raționament comparabil cu produsele Google și OpenAI la o fracțiune din cost, fără a avea acces la cele mai avansate unități de procesare grafică (GPU) de la Nvidia. Drept urmare, acțiunile Nvidia au scăzut cu 17%, pierzând 600 de miliarde de dolari într-o singură zi – o pierdere din care și-a revenit doar parțial.

Investițiile anunțate

Directorii Big Tech rămân însă neclintiți. Marți, Sundar Pichai de la Google a justificat planul său de a cheltui 75 de miliarde de dolari în 2025 – o creștere de 42% față de cele 53 de miliarde de anul trecut – spunând că oportunitatea AI este „cea mai mare posibilă și de aceea investim pentru a fi pregătiți pentru acest moment”.

Satya Nadella de la Microsoft a declarat acum două săptămâni la Davos: „Voi cheltui 80 de miliarde de dolari pentru extinderea Azure, clienții se pot baza pe Microsoft.” El și-a reafirmat convingerea că ar fi o greșeală să încetinească și să nu valorifice sprijinul timpuriu oferit start-up-ului OpenAI.

Joi, CEO-ul Amazon, Andy Jassy, i-a depășit pe liderii Google și Microsoft, prognozând cheltuieli de peste 100 de miliarde de dolari pentru acest an, în creștere față de 77 de miliarde în 2024 și mai mult decât dublu față de cele 48 de miliarde din anul precedent. Majoritatea acestor fonduri vor fi direcționate către centre de date și servere pentru Amazon Web Services. Jassy a justificat acest lucru prin „semnale semnificative de cerere”. Cu toate acestea, acțiunile Amazon au scăzut cu până la 7% în tranzacțiile after-hours.

Meta a avut parte de o reacție mai pozitivă la raportul său financiar, acțiunile sale crescând chiar și după ce CEO-ul Mark Zuckerberg a promis să cheltuiască „sute de miliarde” suplimentare pe AI, pe lângă cele 40 de miliarde investite în 2024.


„Investitorii au îmbrățișat strategia Meta, chiar dacă cheltuielile lor de capital cresc, deoarece există o îmbunătățire reală și măsurabilă a rentabilității investiției în cheltuielile clienților,” a spus Tierney, referindu-se la utilizarea AI de către Meta pentru a îmbunătăți direcționarea reclamelor pe Facebook și Instagram.

Cheltuielilor celor 7 magnifici eclipsează restul companiilor din S&P 500

Cheltuielile în rândul grupului „Magnificent Seven” — din care mai fac parte Apple, Nvidia și Tesla — eclipsează restul companiilor din indicele de referință S&P 500 al SUA. Potrivit Société Générale, cheltuielile lor de capital au crescut cu 40% în 2024, comparativ cu doar 3,5% în rândul celorlalte 493 de companii. În aceeași perioadă, profiturile acestui grup de elită au crescut cu o treime, față de doar 5% pentru restul pieței.

Valul de investiții nu se limitează doar la companiile listate la bursă, iar nici DeepSeek și nici temerile privind o posibilă bulă AI nu au încetinit fluxul de capital către start-up-urile din Silicon Valley.

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a format un parteneriat cu SoftBank și Oracle pentru a investi 100 de miliarde de dolari în infrastructura AI din SUA, cu posibilitatea ca suma să crească până la jumătate de trilion de dolari în timp. Investitorul japonez este în discuții pentru a investi 25 de miliarde de dolari în OpenAI, evaluând compania la 260 de miliarde de dolari.

„Ar putea exista, la un moment dat, o iarnă a AI? Sigur,” a spus Rishi Jaluria, analist la RBC capital Markets. „Dar dacă ești într-o poziție de lider, nu îți poți lua piciorul de pe accelerație.”

(Citește și: ”Bornă în AI: Modelul low-cost de Inteligență Artificială al start-up-ului chinez DeepSeek produce derută pe bursele internaționale – Momentul Sputnik pentru AI”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: