2 octombrie, 2020

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat pe 29 septembrie șase hotărâri (în șase dosare ce reunesc 103 cauze) prin care obligă statul român să plătească despăgubiri de peste 15,544 milioane de euro, pentru că nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația unor proprietari ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor.

Suma totală a despăgubirilor stabilite prin aceaste decizii este cea mai mare impusă României după aderarea la Consiliul Europei, precizează un comunicat al Asociației pentru proprietate Privată.

Este cea mai răsunătoare victorie a proprietarilor deposedați abuziv în timpul regimului comunist, menționează comunicatul ascoiației. Anul acesta, România a fost condamnată deja la plata altor 20 de milioane de euro despăgubiri, în alte dosare cu litigii nerezolvate din domeniul proprității private.


Despăgubirile stabilite de CEDO în ședința din 29 septembrie 2020:

  • 1. Cauza Dimitrie Dan Popescu și alții contra României (25 de dosare) – despăgubiri în total de 2.989.350 euro
  • 2. Cauza Molațiu și alții contra României (21 de dosare) – despăgubiri în total de 3.357.915 euro
  • 3. Cauza Komaromi și alții contra României (24 de dosare) – despăgubiri în total de 4.059.379 euro
  • 4. Cauza Lengauer și alții contra României (23 de dosare) – despăgubiri în total de 3.112.765 euro
  • 5. Cauza Grigorescu și alții contra României (5 dosare) – despăgubiri în total de 1.060.034 euro
  • 6. Cauza Buttner și alții contra României (5 dosare) – despăgubiri în total de 964.554 euro

În urmă cu 10 ani, statul român s-a angajat în fața autorităților europene să modifice cadrul legislativ, astfel încât să propună un mecanism eficient de despăgubire a foștilor proprietari.

Printr-o decizie din 14 martie 2019, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism ce supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO de către state, i-a solicitat României să adopte măsuri legislative suplimentare și să prezinte, până la 31 mai 2019 situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobile naționalizate.

”Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal, care i-a urmat, nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare. 103 dosare au fost reunite în cele 6 cauze soluționate marți la Strasbourg”, se arată în comunicatul APP.


În momentul de față, există zeci de mii de dosare nerezolvate, iar în multe cazuri măsurile compensatorii acordate sunt derizorii, potrivit APP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ceea ce se întâmplă în soluționarea dosarelor de despăgubire este mai grav decât nationalizarea/confiscarea averilor de către regimul comunist.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ceea ce se întâmplă în soluționarea dosarelor de despăgubire este mai grav decât nationalizarea/confiscarea averilor de către regimul comunist.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: