CEC Bank a obținut ratingul BB cu perspectivă stabilă, pentru capacitatea de plată a datoriei pe termen lung, din partea FitchRatings, prima agenție globală de evaluare care a acordat un calificativ succesoarei bătrânei Case de economii și Consemnațiuni.
Calificativul „reflectă un profil de afaceri moderat, deși în consolidare, capitalizarea solidă și un profilul rezonabil de finanțare și lichiditate. Acestea compensează calitatea activelor și profitabilitatea, care sunt mai slabe decât sectorul”, spune un raport al FitchRatings.
„Profilul de risc al băncii este proporțional cu modelul său de afaceri relativ simplu, cu standarde (de creditare) aliniate la cele locale, dar cu un sistem de aprobare a creditării oarecum descentralizat, în condițiile unor controale de risc relativ nesofisticate”, mai spune Fitch.
CEC Bank este cotată ca o bancă comercială de dimensiuni medii (pe locul al șaptelea după active în România), cu o cotă de piață de aproximativ 7,9% din activele sectorului la sfârșitul anului 2021, și cu o cotă de piață ceva mai mare în depozitele clienților.
Profitul net estimat, neauditat, al cec Bank este de 355 milioane de lei în 2021, în creştere cu peste 5% faţă de profitul net obţinut în 2020, potrivit datelor băncii.
CEC Bank văzută de Fitch
Banca operează „un model tradițional de afaceri bancar universal, cu împrumuturi înclinate către segmentul non-retail, inclusiv cu o expunere semnificativă pe entitățile din sectorul public, finanțate în mare parte din depozitele clienților de retail”.
„Puterea francizei băncii este sporită de o rețea semnificativă de sucursale în afara celor mai mari orașe, unde presiunea concurențială este mai mică, deoarece o proporție mai mare a populației este subbancarizată”, spune raportul FitchRatins.
Ca urmare, „banca este capabilă să genereze un nivel bun de venituri din comisioane și comisioane, în ciuda unei game de produse destul de elementare”.
Capitalizarea cec este o putere de rating susținută de ratele sale ridicate de capital, de o rată scăzută a creditelor „depreciate neprovizionate și (de) un profil de risc rezonabil”.
La sfârșitul trimestrului 3 / 21, rata capitalurilor proprii Tier 1 a băncii era de 22,3%, „dar este de așteptat să se reducă la aproximativ 18% la sfârșitul lui 2021, având în vedere dividendul considerabil declarat care urmează să fie plătit din profiturile din 2020 și 2019, și impactul reevaluării negative a datoriei suverane asupra capitalului băncii”, mai spune FitchRatings.
Planuri de ieșire cu obligațiujni pe piațele de capital
„Ratingul din partea unei agenţii internaţionale este un pas necesar, în contextul în care cec Bank are în plan accesarea pieţelor de capital prin emisiuni de obligaţiuni subordonate. Vrem să ne diversificăm sursele de finanţare pentru a susţine creşterea şi consolidarea poziţiei pe piaţă şi credem că instrumentele pe care le vom lansa vor crea noi oportunităţi pentru investitori”, a declarat Bogdan Neacşu, director general al cec Bank, într-un comunicat al băncii.
În ultimii 3 ani, banca a reuşit să-şi majoreze cota de piaţă de la 6,50% în 2018 la 7,9% la sfârşitul lui 2021 şi a înregistrat o creştere de 72% a activelor bancare.
Totodată, profiturile băncii au crescut la niveluri record – de peste 350 de milioane de lei anual în perioada 2019-2021, se precizează în comunicat.
Ponderea rețelei teritoriale din ţară este de peste 25% în totalul unităţilor bancare din România.
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România.
Fondată în 1864, cec Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 50 de miliarde lei, la sfârşitul lui 2021.