50 de oameni de afaceri din Marea Britanică se află, luni şi marţi, în România, pentru a cauta oportunităţi de investiţii în special în energie, transporturi şi mediu
Este cea mai mare misiune economică de la revoluţie încoace, anunţă ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, într-o postare pe blog.
Delegaţia de oameni de afaceri britanici va participa la Bucureşti la seminarii şi întâlniri.
Relaţia comercială dintre România şi Regatul Unit a ajuns la 3 miliarde de euro în 2014, iar investiţiile britanice se ridică la 6,5 miliarde de euro, argumentează ambasadorul momentul ales pentru această misiune economică.
“Nu sunt cifre nesemnificative. Însă în sectoare precum energia nucleară, petrol şi gaz, infrastructura de transport, managementul apei şi mediu credem că există ingredientele necesare pentru ca firmele britanice să investească şi mai mult în România. Iar aceste patru sectoare reprezintă prioritatea Mega Misiunii”, argumentează diplomatul britanic.
Paul Brummell explică şi interesul companiilor din Regatul Unit pentru aceste sectoare ale economiei româneşti.
Toate sunt într-un proces de modernizare, stimulată de alocarea a 130 de miliarde de lire, bani europeni, în Europa Centrală şi de Est în perioada 2014-2020, cu 11% mai mult decât în perioada anterioară. Iar cea mai mare parte din aceşti bani vor fi alocaţi mediului şi transportului, peste 20% fiecare, argumentează ambasadorul.
În jur de 9 miliarde de euro sunt la dispoziţia României doar pentru proiectele de infrastructurp, un nivel fără precedent pentru investiţii, iar anul 2015 va fi un an crucial pentru a decide cum vor fi cheltuiţi aceşti bani.
Pe de altă parte, spune Paul Brummell, tocmai acestea sunt sectoarele în care companiile britanice sunt cunoscute drept lideri globali şi unde expertiza britanică ar putea fi folosită în România.
Numai că este nevoie ca suficiente companii britanice să cunoască oportunităţile de investiţii în România. Însă există şi provocări pentru atragerea banilor, un nivel destul de ridicat al corupţie şi impredictibilitatea legislativă, spune ambasadorul britanic.
Oamenii de afaceri urmează, în aceste două zile cât se află în ţara noastră, să întâlnească potenţiali parteneri de afaceri, dar şi autorităţi.
Un răspuns
Iata „vizita in China”, pe „invers”, iar rezultatele pentru noi, vor fi la fel!Oricum, englezii fac o afacere buna, gustind sarmalute, mititei si un vin bun…