30 iulie, 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date.
Nici Marea Depresiune 1929 sau Marea Recesiune din 2008 nu au provocat o scădere atât de pronunțată a economiei SUA într-un timp atât de scurt, notează CNBC.

Produsul Intern Brut a scăzut cu o rată anuală de 32,9% în trimestrul al doilea din 2020, potrivit datelor semnal transmise de biroul american de statistică.
În primul trimestru, PIB-ul real a scăzut cu 5%. Cele mai slabe rezultate consemnate înainte de acestea au fost scăderea cu 8,4% din PIB din ultimul trimestru din 2008, respectiv o scădere de 10% din PIB în primul trimestru din 1958 din timpul crizei libaneze.

Contracția s-a produs pe fondul unei scăderi generalizate a consumului, exporturilor, stocurilor, investițiilor și chiar ale administrațiilor locale, compensate parțial de o creștere a cheltuielilor federale. Consumul populației, principalul motor de creștere a economiei americane s-a contractat cu 34,6% în primăvară, potrivit MarketWatch.


Un declin pronunțat s-a înregistrat și în sectorul serviciilor – turism, călătorii, îngrijire medicală, restaurante etc. Cheltuielile aferente serviciile au consemnat o scădere de 43,5% în trimestrul al doilea.

De remarcat este și scăderea cheltuielilor gospodăriilor pentru bunuri, cu 11,3%. Americanii au cumpărat însă mai multe mașini, alimente sau alte bunuri casnice, în vreme ce vânzările de haine, carburanți și alte produse au scăzut.

Investițiile private au fost de asemenea înghețate. Cheltuielile cu infrastructura precum platformele petroliere au scăzut cu 35%, în timp ce cheltuielile pentru echipamente s-au redus cu 37,7%. Ambele sunt scăderi record.


De asemenea, investițiile în locuințe noi s-au redus cu 38,7%, dar se pare că au acestea au fost reluate rapid. Dobânzile mici au la o creștere a vânzărilor de locuințe noi și au determinat constructorii să intensifice lucrările spre sfârșitul trimestrului.

Totodată, nivelul stocurilor a scăzut cu o rată anuală de 234,6 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, comparativ cu o scădere de 80 de miliarde de dolari în primul trimestru.

Scăderea economică de 32,9% din trimestrul al doilea este rezultatul închiderii activității pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Deși lucrurile s-au mai îmbunătățit de la reluarea parțială din mai, o nouă creștere a numărului de cazuri confirmate a temperat ritmul revenirii economice.

Fed: Ritmul de creștere a fost afectat de creșterea numărului de cazuri

Președintele Rezervei Federale (Fed) , Jerome Powell, a avertizat miercuri că accelerarea numărului de infectări cu noul coronavirus a încetinit ritmul de revenire a economiei americane începând cu a doua jumătate a lunii iunie.

”Datele indică o încetinire a ritmului revenirii, dar vreau să subliniez că este prea devreme să ne pronunțăm cât de amplă și susținută este această tendință”, a comentat Jerome Powell în urma ședinței de politică monetară a Fed.

Traiectoria economiei americane ”va depinde semnificativ de evoluția epidemiei”, se arată în comunicatul băncii centrale. Măsurile pentru ținerea situației sanitare sub control sunt esențiale, a precizat și președintele.

”Pandemia și efectele sale reprezintă cel mai mare șoc asupra economiei SUA din din istorie”, a mai comentat Powell.

Câștigurile de locuri de muncă din mai și iunie au cumulat circa o treime din locurile de muncă pierdute de economia americană de la izbucnirea pandemiei, în vreme ce consumul este la jumătate față de cel de dinainte de criză.

”Fed acționează în acest moment ca un pompier. Focul a pornit deja. Cel mai bun lucru pe care îl poate face este să încerce să limiteze daunele”, a comentat Drew Matus, strateg la MetLife Investment Management, pentru MarketWatch.

În ceea ce privește piața muncii, datele nu sunt încurajatoare. Numărul americanilor care și-au pierdut locurile de muncă este în creștere pentru a doua săptămână la rând, potrivit datelor publicate joi.

Peste 1,4 milioane de persoane au aplicat pentru ajutor de șomaj în ultimele șapte zile, cu 12.000 peste nivelul de săptămâna trecută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: