15 decembrie, 2022

Maib (Moldova Agroindbank), cea mai mare bancă din Republica Moldova, se listează la Bursa de Valori București (BVB), potrivit deciziei deloc întâmplătoare a acționarilor băncii. Acționarul cel mai important al Maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și firmele de investiții de tip private equity Invalida INVL și Horizin Capital, dedicate Europei emergente.

„Acţionarii au votat în favoarea aprobării propunerii de admitere a acțiunilor emise de BC „MAIB” S.A. la tranzacționare pe Piața Reglementată (piață principală), Sectorul Titluri de capital – Categoria Internațională Acțiuni, administrată de Bursa de Valori București din România”, spune un comunicat al băncii.

Republica Moldova va avea, de anul viitor, două companii la cota BVB. Cealaltă este Purcari Wineries (WINE) făcând parte din portofoliul indicelui de referință BET al bursei.


Decizia acționarilor maib vine la câteva zile după ce banca, împreună cu Bursa de Valori București, WOOD & Co, EBA Moldova și AmCham Moldova au organizat Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională”, la Chișinău.

Maib domină piața bancară din Republica Moldova

Banca are 33% din totalul activelor bancare din Republica Moldova. A acordat împrumuturi în volum de 36% din total. Și a atras 33% din valoarea depozitelor bancare.

Are aproape 948 mii de clienți corporativi, IMM și persoane fizice, pentru care lucrează circa 2.300 de angajați în 113 sucursale și agenții. Clienții au acces la 294 ATM-uri șio 11.702 terminale POS.

Banca mizează pe „o creștere rapidă a pieței bancare slab penetrate din Moldova, combinată cu plăți de dividende de 35-50% din profitul net, care ar atrage investitori către liderul transparent al industriei bancare din Moldova. La sfârșitul trimestrului III 2022, maib deținea 36,3% din piața moldovenească, față de 20,3% cota deținută de următorul competitor”, potrivit președintelui Consiliului maib, Vytautas Plunksnis.


Maib a înregistrat un profit net de 322,5 milioane lei moldovenești (peste 15,7 milioane euro) la 30 septembrie 2022, în creștere anuală de aproape 40%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: