Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că nu a existat conflict juridic de natură constituțională între guvern și președinte legat de reprezentarea statului român la Consiliul European din luna iunie.
Curtea Constituţională a discutat miercuri sesizarea premierului Victor Ponta în care acesta acuza existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între guvern şi preşedintele României.
Conflictul ar fi apărut, potrivit sesizării, din acţiunile concrete ale lui şefului statului, care şi-ar fi arogat atribuţii şi competenţe ce aparţin altor instituţii, respectiv Executivului, conform Constituţiei.
În opinia lui Victor POnta, Traian Băsescu trebuia să-i delege premierului reprezentarea României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014, întrucât subiectele intrau în competenţa Guvernului. Preşedintele ar trebui să-i cedeze mandatul de reprezentare în toate situaţiile de genul acesta, potrivit premierului.
Prim – ministrul a participat miercuri la şedinţa CCR în care s-a discutat sesizarea sa, iar la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că a dorit să fie stabilit, pentru viitorii preşedinţi şi premieri, un cadru privind participarea la Consiliu, astfel încât să fie evitate eventuale alte conflicte.
În iunie 2012, CCR decisese că persoana care va reprezenta România la Consiliul European este președintele Traian Băsescu şi că Executivul a declanşat un conflict de natură constituţională atunci când premeirul a hotărât excluderea şefului statului din delegaţia ce urma să plece la Consiliul European.
”În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.
În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru.