Liderul USR Cătălin Drulă şi-a anunţat luni demisia din funcţia de preşedinte al partidului, pe care o deţine de aproape doi ani. ”Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. Îmi asum acest rezultat”, a anunțat luni Cătălin Drulă într-o conferință de presă.
Potrivit Agerpres, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a afirmat la scurt timp după anunțul lui Cătălin Drulă că îşi asumă o candidatură pentru președinția USR la următorul congres al formaţiunii.
Anunțul lui Cătălin Drulă
”Avem în USR oameni care au dovedit că se pot bate cu PSD și cu PNL. E foarte important să avem un reset, e foarte important să atacăm alegerile prezidențiale cu un nou suflu
O să vă dau câteva exemple pozitive de ieri, că nu e dracul atât de negru: am câștigat mai multe primării în orașe, am reconfirmat altele precum Timișoara, Bacău În București am câștigat votul politic, la fel în Timișoara.
Eu cred că în democrație rezultatele se obțin prin organizare. Fără partide nu poți obține rezultate. Forma de organizare într-o democrație sunt partidele. Văd oameni care caută soluția independenților, dar partidele reprezintă baza democrației”, a spus Cătălin Drulă.
El l-a dat ca exemplu de potențial candidat la președinția partidului pe Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Din perspectiva alegerilor, ziua de 9 iunie a reprezentat un regres față de precedentele alegeri. USR a pierdut Brașovul și două sectoare ale Capitalei. În primul rând datorită candidaților, USR a păstrat Timișoara, Bacău, Cîmpulung.
La votul ”politic”, în alianță cu PMP și Forța Dreptei, USR a obținut 30%, peste restul partidelor, dar fără a putea asigura majoritatea în Consiliul General pentru Nicușor Dan.
La votul pentru Consilii Județene, Alianța Dreapta Unită a obținut 12%, după PSD, PNL și la egalitate cu AUR.
La europarlamentare, Alianța Dreapta Unită (USR-MP-Forța Dreptei) a obținut 11%, în urma AUR și a tandemului PSD/PNL.
***