Administrația președintelui Donald Trump examinează implicaţiile de securitate naţională ale aplicaţiei de inteligenţă artificială DeepSeek, creată de o companie chineză, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, citată de Reuters.
Consiliul Naţional de Securitate analizează impactul aplicaţiei, iar Leavitt a subliniat că acest lucru reprezintă ”un semnal de alarmă” pentru industria americană de inteligenţă artificială, adăugând că administraţia lucrează pentru ”a asigura dominanţa americană în domeniul AI”.
DeepSeek, startup-ul chinez de inteligență artificială (AI) care aproape că a revoluționat printr-un singur „foc” gândirea convențională despre costurile de dezvoltare a tehnologiei, a produs uimire în rândurile comunității americane de AI. Modelul DeepSeek R1 al companiei chineze este lăudat zilele acestea drept „momentul Sputnik în domeniul intelegenței artificiale”. Modelul are abilități de raționalizare și rezolvare a unor probleme superioare.
DeepSeek a produs uimire în comunitatea AI din Statele Unite
R1 a egalat capacitățile modelului GPT-4 al OpenAI, cu un cost al dezvoltării de doar 5 milioane de dolari. Lansarea modelului chinezesc de AI a declanșat o dezbatere intensă în industria AI, în condițiile în care procesul de dezvoltare până acum a presupus investiții imense în centre de date și resurse de energie pentru rularea și antrenarea sistemelor AI.
Comparativ cu sistemele vestice, modelul DeepSeek R1 nu folosește toți parametri la un nivel constant, ceea ce reduce consumul de energie, ci ține mare parte din parametri în rezervă pentru când are nevoie să îi folosească, specific. În funcție de cerințe. Totodată, DeepSeek susține că a folosit mult mai puține chip-uri, nu doar chip-uri mai vechi, iar faptul că modelele sunt open-source (pot fi downloadate și reproduse sau îmbunătățite) contrastează puternic cu abordarea americană, axată pe comercializare și profitabilitate.
În urma apariţiei modelului chinez de AI, investitorii din SUA au vândut puternic luni acțiuni ale companiilor tehnologice, îngrijoraţi că acest model ar putea ameninţa dominaţia pe piaţă a liderilor AI din SUA.
Leavitt nu a indicat că administraţia de la Casa Albă ar intenţiona să ia măsuri după această evaluare.
Trump: Lansarea DeepSeek, semnal de alarmă pentru industriile noastre
Preşedintele Donald Trump a declarat luni că aplicaţia chineză ar trebui să fie un impuls pentru companiile americane şi a menţionat că este pozitiv faptul că firmele din China au găsit o metodă mai ieftină şi mai rapidă de dezvoltare a inteligenţei artificiale.
”Lansarea DeepSeek, pentru AI din partea unei companii chineze ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru industriile noastre că trebuie să ne concentrăm cu precizie pe competiţia pentru a câştiga”, a spus Trump.
Acesta a adăugat că liderii chinezi i-au spus că SUA au cei mai brillianţi oameni de ştiinţă din lume şi a sugerat că, dacă industria chineză poate crea tehnologii AI mai ieftine, companiile americane vor urma acest exemplu.
”Noi întotdeauna avem ideile. Suntem întotdeauna primii. Aşadar, aş spune că aceasta este o evoluţie pozitivă, care ar putea fi foarte mult o dezvoltare pozitivă. Aşa că, în loc să cheltuiţi miliarde şi miliarde, veţi cheltui mai puţin şi, sperăm, veţi ajunge la aceeaşi soluţie”, a adăugat Trump.
Avertismentul experților în legătură cu DeepSeek. Statul chinez ar putea exploata datele celor care folosesc programul de AI
Experții în securitate au cerut prudență cu privire la adoptarea rapidă a platformei de inteligență artificială chineză DeepSeek, invocând îngrijorări cu privire la răspândirea informațiilor greșite și la modul în care statul chinez ar putea exploata datele utilizatorilor, informează The Guardian.
Aplicația DeepSeek a devenit rapid cea mai descărcată aplicație gratuită din Marea Britanie și SUA.
„Ar trebui să fim alarmați”, a spus Ross Burley, co-fondator al Centrului pentru Reziliență Informațională, care este finanțat parțial de guvernele SUA și Marii Britanii. „Am văzut în repetate rânduri cum Beijingul își armonizează dominația tehnologică pentru supraveghere, control și constrângere, atât pe plan intern, cât și în străinătate”.
El a spus că, dacă nu este controlat, AI-ul chinez ar putea „alimenta campanii de dezinformare, ar putea eroda încrederea publicului și ar putea consolida narațiunile autoritare în democrațiile noastre”.
Cum răspunde DeepSeek la întrebările sensibile despre China
Persoanele care au testat DeepSeek au descoperit că programul nu răspunde la întrebări pe subiecte sensibile pentru Beijing, cum ar fi masacrul din Piața Tiananmen.
Întrebat despre statutul Taiwanului, DeepSeek repetă linia Partidului Comunist Chinez conform căreia insula este o parte „inalienabilă” a Chinei.
„Cea mai mare problemă cu inteligența generativă este dezinformarea. (…) Depinde de datele dintr-un model, de părtinirea acestor date și de modul în care sunt utilizate. Puteți vedea această problemă cu chatbot-ul DeepSeek”, a spus Hall.
Un utilizator, Azeem Azhar, expert în inteligență artificială, a întrebat despre evenimentele din Piața Tiananmen și i s-a spus că DeepSeek nu poate oferi informații detaliate și că „acest subiect este extrem de sensibil și adesea cenzurat în multe țări, inclusiv China”.
(Citește și: ”Bornă în AI: Modelul low-cost de Inteligență Artificială al start-up-ului chinez DeepSeek produce derută pe bursele internaționale – Momentul Sputnik pentru AI”)
***