Bugetele puternice ale Cehiei şi Poloniei vor permite guvernelor acestor ţări să majoreze cheltuielile şi să susţină, astfel, creşterea economiilor anul viitor, în vreme ce România şi Ungaria nu mai au spaţiu fiscal în acest scop.
Cehia dispune de un excedent bugetar de circa 1,5% din PIB și ar putea cheltui în 2019 suficient de mult ca să ajungă la deficit 0%, în timp ce Polonia are loc să-și extindă deficitul bugetar de la 1,3% spre 2,8% din PIB, potrivit estimărilor Capital Economics.
Astfel că, Cehia ar putea fi singura ţară din Europa Centrală şi de Est care îşi va accelera creşterea, în vreme ce Polonia își va atenua pierderea din viteză cauzată de diminuarea cererii externe, prin stimulentele fiscale, spun analiştii citaţi.
În schimb, măsurile prociclice din România şi Ungaria îşi vor arăta efectele, căci, deficitele lor bugetare deja forţează limita maximă a celor 3% din PIB, impusă de tratatul european.
„România are o vulnerabilitate semnificativă: deficitul de finanțare generat de către sectorul public”, a avertizat luni președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru, la conferinţa „Triunghiul Fiscalitatea 2019 – Economia reală – Buget”, organizată luni de cursdeguvernare.ro.
(Citiţi şi: Triunghiul „Fiscalitatea 2019 – Economia reală – Buget” organizat luni de cursdeguvernare.ro.)
„Deficitul bugetar a fost menţinut în bandă (în România), cu preţul sacrificării cheltuielilor pentru investiţii în buget”, a amintit Eugen Rădulescu, directorul de Stabilitate financiară de la BNR, cu aceeași ocazie.
Cât privește deficitul bugetar structural, suntem la 3,5% din PIB, iar „ținta de 1% (stabilită de Comisia Europeană, n.r.) nici nu o putem visa deocamdată”, a mai spus Eugen Rădulescu.