Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 215 voturi pentru, 8 împotrivă şi 97 abţineri, modificarea regulamentului propriu care stabileşte, între altele, că revocarea preşedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, indiferent de cum se schimbă majoritatea – prevedere criticată de liberali.
Anterior, în luna martie, modificarea regulamentului Camerei fusese respinsă de Camera Deputaţilor, reprezentaţii PNL criticând prevederea privind revocarea preşedintelui Camerei, dar şi reglementările referitoare la imunitatea deputatului.
În noul regulament, au fost modificate prevederile referitoare la imunitatea parlamentară, eliminându-se faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuiau să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate „în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia CC.
A rămas însă prevederea referitoare la revocarea preşedintelui Camerei care se face numai la propunerea liderului de grup din care face parte. Astfel, preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.
Noul regulament mai prevede termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul Permanent va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.
Regulamentul mai instituie şi „ora prim-ministrului” odată pe lună, la începutul fiecărei luni calendaristice şi faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.