Deputații au admis miercuri, cu 165 de voturi ”pentru” și 86 ”împotrivă”, cererea DNA pentru încuviințarea arestării deputatului Nicolae Păun, acuzat de deturnarea unor fonduri europene destinate integrării romilor pe piața muncii.
Marți, deputatul le-a cerut scuze anchetatorilor, printr-un comunicat, după ce a fost interceptat în timp ce spunea că “va băga cuțitul” în procurori după ce va ieși din închisoare.
”Totodată, doresc să îmi cer iertare faţă de procurori, faţă de instituţia din care fac parte, că am avut ieşiri care nu mă definesc!”, preciza Nicolae Păun în comunicatul de marți.
Afirmația pentru care și-a cerut scuze a fost făcută într-o discuție telefonică purtată cu deputatul Mădălin Voicu, și el urmărit penal în acest dosar, dar pentru care deputații au respins săptămâna trecută încuviințarea reținerii și arestării preventive.
“Auzi, măi? Fac câțiva ani de viață, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu dau două cuțite în gât la procurori și mă p.. pe ei”, spunea Nicolae Păun, potrivit stenogramei din dosar.
În timp ce deputații îi ridicau miercuri imunitatea lui Nicolae Păun, instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție admitea contestația lui Mădălin Voicu împotriva controlului judiciar și a cauțiunii de 500.000 de lei ce i-au fost impuse de DNA în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani.
Decizia este definitivă.
Nicolae Păun este anchetat pentru:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- deturnare de fonduri,
- spălare a banilor,
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția,
- atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- cumpărare de influență,
- influențare a declarațiilor
Luni, procurorii au extins urmărirea penală față de Nicolae Păun și au început urmărirea penală și împotriva firmei Niky Scorpion Alcom SRL, controlată de deputat, pentru evaziune fiscală și spălare a banilor, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.
În același dosar este urmărit penal și fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu, care este acuzat de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu, și care a fost demis de premierul Dacian Cioloș din cauza acuzațiilor ce i se aduc de către DNA.
El și vicepreședintele – Mihai Gogancea Vătășoiu, au fost puși miercuri sub urmărire penală în dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.
Cei doi șefi ai Fiscului sunt acuzați de favorizarea infractorului și abuz în serviciu, prin emiterea unor Circulare interne, în sprijinul celor doi parlamentari.
Mădălin Voicu și Nicolae Păun – acuzați de deturnare de fonduri europene – ar fi apelat la serviciile lui Gelu Ștefan Diaconu pentru a obține scutiri de impozite pentru veniturile unor persoane defavorizate incluse într-un proiect cu bani europeni care a fost executat doar pe hârtie, persoane care nici nu știau că fac parte din proiect și că urmează să plătească impozite.