28 martie, 2019

Parlamentarii britanici au respins miercuri seară nu mai puțin de opt propuneri alternative, formulate de membri ai Camerei Comunelor, de gestionare a procesului de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Formula care a fost destul de aproape să fie votată se referă la un soft Brexit, cu rămânerea Regatului Unit în cadrul Uniunii Vamale.

Camera Comunelor va vota din nou soluțiile alternative săptămâna viitoare, luni, 1 aprilie.


UE aștepta până la data de 29 martie ratificarea acordului negociat cu Theresa May, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că parlamentarii au decis că următoarea ședință se organizează luni, de joi până duminică fiind decretată ”perioadă de reflecție” asupra pașilor de urmat.

Ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a afirmat că rezultatul votului de miercuri- anunțat mult după ora programată din cauza unor dezbateri aprinse și prelungite- confirmă poziția guvernului că acordul Theresei May este cea mai bună și singura opțiune de urmat.

Pe agenda lucrărilor de luni ar putea să reapară, în ciuda opoziției ferme a președintelui Camerei Comunelor, John Bercow, un al treilea vor asupra acordului de ieșire a Marii Britanii din UE din cauză că premierul Theresa May a promis miercuri, în cadrul unei reuniuni private cu grupul conservator, că își dă demisia dacă parlamentarii aprobă acordul în forma convenită cu UE.

Promisiunea a adus noi suporteri în favoarea ratificării acestui acord.


Cele opt propuneri-alternative, selectate dintr-o listă inițială de 15 propuneri, care au fost respinse:

  • ”Moţiunea B”, prevedea ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană fără acord la 12 aprilie, potrivit calendarului stabilit săptămâna trecută de către liderii europeni, a fost respinsă cu 400 la 160 de voturi.
  • ”Moţiunea D”, care propunea un acord numit ”Piața comună 2.0”, prin aderarea la piaţa unică europeană şi un aranjament vamal, a fost respinsă cu 283 la 188 de voturi.
  • ”Moţiunea H”, care indica soluția ca Regatul Unit să rămână membru al spaţiului economic european (EEE) şi să adere la Acordul European de Liber-Schimb, a fost respinsă cu 377 la 65 de voturi.
  • ”Moţiunea J”, care propunea ca acordul Brexitului să facă parte dintr-un angajament de a negocia cu UE o uniune vamală permanentă şi globală care să vizeze întregul Regat Unit, a fost respinsă cu 272 la 264 de voturi.
  • ”Moţiunea K”, care relua planul Partidului Laburist, cu privire la o uniune vamală şi o aliniere strânsă la piaţa unică, a fost respinsă cu 307 la 237 de voturi.
  • ”Moţiunea L”, care viza revocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, mai precis anularea Brexit, a fost respinsă cu 293 la 184 de voturi.
  • ”Moţiunea M”, care cerea un referendum de confirmare a oricărui acord de divorţ, a fost respinsă cu 295 la 268 de voturi.
  • ”Moţiunea O”, care sugera ca Regatul Unit să caute un Brexit fără acord ”gestionat” (”managed No-deal”), în cazul în care nu este posibil să se ajungă la un acord al Brexitului, a fostt respinsă cu 422 la 139 de voturi.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: