23 septembrie, 2024

Dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA, exporturile Germaniei către Statele Unite ar putea scădea cu 14,9%, reiese dintr-o analiză a Institutului Ifo.

Un astfel de scenariu ar fi nefavorabil României (și nu numai), care exportă bunuri intermediare pentru industria germană. În 2023, schimburile comerciale între România și Germania au fost de peste 40 de miliarde de euro, în creștere cu 6,3%. România devenit al 17-lea cel mai important partener comercial al Germaniei – o urcare de trei poziții față de 2022. Exporturile au fost 19,4 miliarde de euro.

”Exporturile germane de mașini către Statele Unite ar fi deosebit de afectate (de o nouă administrație Trump, n.r.), înregistrând o scădere de 32%. În același timp, și exporturile farmaceutice, care ar scădea cu 35%”, susțin specialiștii germani. Exporturile Germaniei către China ar putea scădea cu aproape 9,6%.


Cifrele au fost generate de simulările realizate de Institutul ifo și EconPol Europa, simulări care au pornit de la premisa că Donald Trump își va pune în aplicare promisiunile din campania electorală, de a introduce noi tarife. Acest scenariu include tarife impuse de Statele Unite de 60% pe bunurile din China și de 20% pe bunurile din toate celelalte țări.

„Dacă Trump este reales și începe un nou război comercial cu China, Germania, ca națiune exportatoare, ar suferi semnificativ,” a comentat Lisandra Flach, expertă în comerț la ifo.

În același timp, tarifele extinse impuse de SUA ar putea stimula exporturile Germaniei către Canada (3,3%), Mexic (3,1%) și în cadrul UE (0,4%), în timp ce exporturile Germaniei către restul lumii s-ar modifica foarte puțin (scădere de 0,2%).

În ansamblu, exporturile Germaniei ar putea scădea cu aproximativ 2%. Aceasta ar corespunde unei reduceri a exporturilor germane de 35 miliarde de euro (la prețurile din 2023). Cele mai mari pierderi de exporturi ar fi înregistrate de industria auto germană (scădere de 4,9%) și industria farmaceutică (scădere de 4,7%).


Tarifele americane asupra Chinei ar afecta negativ și cererea chineză pentru produsele intermediare din Germania. Aceasta este una dintre cauzele declinului accentuat al exporturilor germane către China în cazul tarifelor impuse de SUA. „Calculele noastre se bazează pe tarife comerciale unilaterale impuse de Statele Unite, așa cum au fost anunțate de Trump în campania electorală. Dacă alte țări, cum ar fi China, ar impune tarife de represalii ca răspuns, impactul negativ asupra Germaniei ar fi semnificativ mai mare,” spune Andreas Baur, cercetător la ifo.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: