fbpx

26 ianuarie, 2025

Companiile BYD, Geely și SAIC au înregistrat săptămâna aceasta, la Curtea de Justiție a UE (CJUE), plângerile împotriva taxelor vamale suplimentare pentru vehiculele electrice produse în China.

UE a impus, anul trecut, taxe de 17% pentru BYD, 18,8% pentru Geely și 35,3% pentru SAIC, procente ce se adaugă taxelor standard de import de 10% deja existente.

Din documentele depuse la CJUE reiese că toți cei trei competitori importanți ai autovehiculelor electrice produse în UE au depus plângeri marți, 21 ianuarie 2025, cu o zi înainte de expirarea termenului pentru depunerea contestațiilor, relatează Reuters.


Procedurile durează în medie 18 luni și pot fi atacate cu recurs. Nu au fost furnizate detalii suplimentare cu privire la aceste cauze.

Camera de Comerț chineză pentru importul și exportul de mașini și produse electronice (CCCME), un organism industrial ce reprezintă producătorii chinezi de vehicule electrice, a depus, de asemenea, o plângere miercuri.

Reprezentanța din Europa a CCCME a îndemnat totodată Beijingul și Bruxellesul să poarte negocieri pentru a ajunge la un compromis și a evita taxele. Din septembrie 2024, cele două părți au purtat discuții cu privire la posibile angajamente privind stabilirea unui preț minim.

Companiile chineze contestă calcularea de către Comisie a subvențiilor primite de ei și a pierderilor suferite de producătorii europeni

Comisia Europeană a menționat că este la curent cu aceste cazuri și că are la dispoziție două luni și 10 zile pentru a-și pregăti apărarea, adăugând că se află continuu în contact cu Beijingul pentru a căuta noi soluții menite să elimine taxele.

Nu există încă informații dacă și alte companii producătoare de mașini electrice au depus contestații însă astfel de acțiuni ar putea veni chiar și din partea unor producători europeni care au uzine în China și își exportă de acolo produsele în Europa.


Este de așteptat ca documentele depuse de chinezi la CJUE să includă argumente privind evaluarea subvențiilor, stabilirea prejudiciului adus industriei UE și decizia neobișnuită a Comisiei Europene de a lansa un caz pe cont propriu în lipsa unei plângeri a industriei europene.

Totodată, producătorii de vehicule electrice din China ar putea argumenta și că Tesla, cel mai mare exportator de vehicule electrice din China către UE, nu a fost inclusă în eșantionul oficial verificat de CE.

De altfel, Tesla are, în urma investigației derulată anul trecut, cele mai mici taxe suplimentare: doar 7,8%.

(Citește și: China atacă la OMC tarifele suplimentare ale UE pentru importurile de mașini electrice)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: