22 martie, 2022

Noua politică comună de apărare a Uniunii Europene, numită Busola Strategică, a fost adoptată de miniştrii afacerilor externe şi ai apărării ai statelor membre, luni. Prevede constituirea unei forţe de reacţie rapidă, de 5.000 de militari, pentru intervenția în cazul unor crize.

Busola Stategică va mai avea ca obiective:

  • să fie gata să disloce 200 de experți complet echipați pentru misiuni CSDP (Common Defence and Security Policy), în 30 de zile, inclusiv în situații complexe;
  • să efectueze regulat exerciții pe uscat și pe mare;
  • să îmbunătățească mobilitatea militare;
  • să consolideze misiunile și operațiunile CSDP civile și militare ale UE printr-un proces decizional rapid și mai flexibil, asigurând o mai mare solidaritate financiară – spune un comunicat al Consiliului UE.
  • să utilizeze pe deplin Facilitatea Europeană pentru Pace.

Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.


Este de așteptat ca Busola Strategică a UE să fie aprobată de Consiliul European în perioada 24-25 martie 2022.

Busola Strategică a UE și NATO

Busola strategică oferă o evaluare comună a mediului strategic în care operează UE și a amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Uniunea. Este un document care, pentru prima dată, face propuneri concrete și aplicabile, cu un calendar de implementare foarte precis, pentru a îmbunătăți capacitatea UE de a acționa decisiv în crize și de a-și apăra securitatea și cetățenii săi.

De asemenea, Busola subliniază în mod clar importanța relației transatlantice și a rolului NATO în apărarea colectivă. O UE mai puternică și mai capabilă în domeniul securității și apărării va contribui la consolidarea securității transatlantice și a NATO.

Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a subliniat „contribuția importantă a Busolei Strategice la consolidarea relaţiei transatlantice şi a complementarităţii dintre UE-NATO. Astfel, a apreciat faptul că documentul reflectă în mod clar că principalele ancore are securităţii europene rămân NATO şi SUA”, potrivit MAE.


Noua politică de apărare comună ar urma să fie validată de liderii statelor UE care se reunesc în cadrul Consiliului European joi şi vineri la Bruxelles. Aceştia vor discuta despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles şi ţinând seama de noua situaţie în materie de securitate din Europa.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: