Numărul de investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 5.000 numai în ultimul trimestru, până la 70.000, potrivit directorului general al BVB, Adrian Tănase.
„Avem o creştere a numărului de investitori cu investiţii directe pe bursă, avem cinci trimestre consecutive cu creştere. În ultimul trimestru cel puţin a fost o creştere de 8% a numărului de investitori, deci avem 5.000 de investitori noi numai în ultimul trimestru la bursă. Am ajuns la peste 70.000 de investitori, iar în ultimul an, creşterea numărului de investitori este de aproape 30%, a declarat Adrian Tănase, miercuri, citat de Agerpres.
Oficialul BVB a invocat „contextul pozitiv pe toate fronturile”, în care indicele BET de referință al Bursei a crescut cu aproape de 20% de la începutul anului și de 40% în ultimele 12 luni.
Miza pe fondurile mutuale
„În acest context suntem interesaţi să vedem dacă aceste evoluţii se regăsesc şi în industria de asset management”, a spus Adrian Tănase, la o dezbatere cu administratorii fondurilor de investiţii.
Randamentele realizate de fondurile de investiţii în acţiuni româneşti sunt de aproximativ 37% în ultimele 12 luni, „o cifră extrem de bună, obţinută însă şi într-un context favorabil”, potrivit lui Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
„Ne apropiem în industrie de 400.000 de investitori în fondurile deschise de investiţii, o cifră record. Observăm creşteri pe aproape toate palierele pe tipuri de fonduri, dar şi mai îmbucurător, observăm creşterea numărului de investitori în fondurile de acţiuni, lucru care se vede foarte bine în acest context favorabil”, a spus preşedintele AAF.
Mult sub potențial
Activele fonsdurilor mutuale românești de 24,2 miliarde de lei abia depășeau 2% din PIB. Din acestea doar 2 miliarde de lei erau în fonduri de acțiuni, potrivit celor mai recente date ale AAF.
Calculele efectuate de reprezentanţii AAF au arătat că în România investiţia medie este de 450 euro pe persoană (raportat la populaţia ţării), mai mică decât în alte state precum Grecia, unde deţinerea medie este de 896 de euro/persoană, Cehia cu 1.403 euro investiţie medie/persoană sau Polonia cu 1.660 euro investiţie medie/persoană.
(Citiți și: „Investitorii în fonduri mutuale au adus înapoi peste un miliard de lei net, din cele 3 scoase anul trecut”)
Conform ultimului raport dat publicităţii de Asociaţia Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA), între statele europene cu cele mai mari plasamente în industria de asset-management se află Franţa, Germania şi Marea Britanie, cu valori între 1,8 şi 2,5 trilioane euro, pe ultimele locuri ale clasamentului situându-se state precum Grecia, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia sau Bulgaria.