2 ianuarie, 2020

Un cântec – parodie despre obișnuințele unei bunici imaginare a declanșat în Germania o controversă de proporții privind extremismul activiștilor eco, transferat către conflictul dintre generații și către uriașele diferențe culturale dintre generația în vârstă și cea tânără.

Postul public de televiziune WDR a prezentat de sărbători un videoclip cu versiunea unui  cântec  de copii, interpretat de corul postului.


Piesa, intitulată ”Bunica conduce un motor în cotețul de găini”, a fost modificată, fiecare strofă încheindu-se cu  „Bunica mea este o scroafă bătrână poluantă” (”Eine alte Umweltsau”)

Versurile pe care le-au cântat copiii: 

„Bunica conduce un motor în coteț. Consumă 1000 de litri de benzină super pe lună. Bunica este o scroafă bătrână și poluantă.”

„Bunica merge la doctor cu un 4×4 și calcă doi bunici cu cadru de mers. Bunica este o scroafă bătrână și poluantă.”


„Bunica își frige în fiecare zi câte un cotlet, un cotlet, un cotlet. Carnea costă mai nimic. Bunica este o scroafă bătrână și poluantă.”

Finalul cântecului cântat de copii este reluarea celebrei declarații a activistei Greta Thunberg în fața ONU: „Nu te vom lăsa să scapi de asta”.

Videoclipul a fost postat cu o săptămână înainte de Crăciun,și a fost scos după câteva zile, ca urmare a racției indignate a publicului și a scandalului generat și denumit în Germania #omagate (grandmagate) și #umweltsau (scroafăpoluantă).

Cântecul poate fi văzut pe youtube – la linkul:

YouTube video

Reacție furioasă din partea publicului, nuanțe din partea presei mainstream, apă la moară extremei drepte

Chiar și după eliminarea piesei de pe contului de Youtube al WDR, postul a fost asaltat cu numeroase mesaje pe Twitter, în care telespectatorii acuză televiziunea că se folosește de copii și arată dispreț pentru generația în vârstă.

Pe 28 decembrie, frecvența comentariilor pe acest subiect a ajuns la peste 7.000 de tweet-uri pe oră, conform Der Spiegel.

Scandalul a luat proporții și, duminică, aproximativ 200 de persoane (printre care și membri ai extremei drepte, conform poliției) au demonstrat în fața clădirii din Koln a WDR. Poliția cercetează acum pentru a afla dacă demonstrația a fost organizată de extrema dreaptă.

Un nou episod a încins dezbaterea publică după ce un jurnalist al televiziunii, Danny Hollek, a postat pe Twitter un mesaj în care spune că „bunica nu este un porc poluant, ci un porc nazi (#nazipig)”. Comentariul a fost urmat de numeroase amenințări cu moartea adresate jurnalistului.

Directorul WDR, Tom Buhrow, și-a cerut scuze pentru videoclip într-un program special dedicat acestui scandal, spunând că a fost „o greșeală”, scrie EuroNews.

Pe Twitter, el a declarat: „Ceea ce se întâmplă acum spune multe despre situația actuală din țara noastră” și a adăugat că WDR va face tot posibilul pentru a-i proteja pe angajații care au primit amenințări cu moartea.

„Ce se întâmplă în țara noastră, mă întreb, dacă un videoclip nereușit poate duce la amenințări cu moartea?” a spus Buhrow.

Potrivit unor materiale de context realizate de FAZ.de, spiegel.de și DW, atât o parte din presa mainstream cât și unii influenceri nuanțează reactiile la acest scandal: sunt aduse în discuție notiuni privind libertatea de expresie, dreptul la satiră, problema reală a schimbăriilor climatice.
(Un link la versiunea germană a FAZ.de – aici: https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/medien/chronik-einer-eskalation-was-man-mit-sozialen-medien-anrichtet-16561340.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

iar din spiegel.de. aici:
https://www.spiegel.de/netzwelt/web/wdr-umweltsau-skandalisierung-die-empoerungsmaschine-laeuft-heiss-a-1303164.html)

Pe de altă parte, un grup de circa 200 de persoane au demonstrat în fața postului de televiziune, iar poliția germană ancheteaza posibilitatea ca protestele să fie organizate de extrema dreaptă: după apariția cântecelului, angajați ai postului ar fi primit amenințări cu moartea.

CSU: Nu vom permite incitarea tinerei generații împotriva celei în vârstă

Toate partidele au reacționat revoltate de mesajul piesei, cel mai critici fiind politicienii de pe partea dreaptă a spectrului politic.

CSU, partener de coaliție al CDU, a transmis pe Twitter că se poziționează  „clar împotriva denigrării și defăimării generației mai vârstă“.

“Nu vom permite o divizare socială. Este absolut inacceptabil faptul că tânăra generație este incitată împotriva celei mai în vârstă, mai spune declarația CSU.“

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: