La o întâlnire cu omologii săi din Austria şi România, ministrul de interne bulgar Kalin Stoianov i-a anunțat că Bulgaria insistă asupra aderării complete la spaţiul Schengen, nu doar aeriene, a declarat marţi biroul de presă al Ministerului de Interne. Cei trei miniştri s-au întâlnit luni la Kranj, în Slovenia, în cadrul conferinţei ministeriale Forumul Salzburg.
Stoianov a declarat: „Bulgaria şi România au îndeplinit toate criteriile pentru apartenenţa completă la Schengen, iar rezultatele ultimei misiuni în Bulgaria efectuate de experţi ai statelor membre, inclusiv Austria şi Olanda, au dovedit din nou acest lucru”, a declarat ministrul Stoianov, conform Agerpres, care citează BTA.
Între cele trei ţări sunt în desfășurare discuţii intense, se fac progrese, iar dialogul va continua, a comunicat Ministerul, în comunicatul referitor la poziția Bulgariei față de noua propunere a Austriei, țară ce se opune în continuare acceptării acestor două țări în spațiul Schengen.
Ministrul Stoianov a argumentat că extinderea Schengen în Bulgaria şi România va contribui la întărirea zonei fără frontiere şi va ameliora modul de funcţionare a acesteia. El a adăugat că Bulgaria contribuie deja la securitatea în spaţiul Schengen prin implementarea mai multor măsuri şi a tuturor instrumentelor disponibile pentru un control ferm la frontiere şi cooperarea poliţienească.
(Citește și: Bulgaria încearcă să-și cumpere biletul de intrare în Schengen: renunță la taxa pe tranzitul gazelor rusești către state din UE)
Condițiile Austriei pentru primirea României în Air Schengen
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a anunțat în urmă cu câteva zile că executivul de la Viena este gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca aceste țări să accepte migranți din Siria și Afganistan.
Cele trei condiții puse de Austria:
- 1) Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.red.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
- 2) Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
- 3) „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne. „Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen” (pentru spațiul aerian – n.red.).
Premierul Ciolacu: Solicitările nu mi se par exagerate
Bulgaria a calificat drept inacceptabile condițiile Austriei, imediat după prezentarea lor.
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, luni dimineață, după ședința PSD, despre anunțul făcut de ministrul de Interne austriac cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen și a explicat că solicitările Austriei „nu i se par unele exagerate” și că România trebuie să își întărească frontierele. Premierul a admis că ”sistemele de la frontieră nu sunt integrate”.
„Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Austria e mai flexibilă. Nu puteau să anunțe triumfalist că fără nicio condiție o să intre România aerian, urmând ca anul viitor, sub președinția Ungariei, vom continua cu pasul doi, terestru.
Este ministrul de Intene la Viena, la negocieri. Să nu credeți că din cerințele pe care le are Austria, care nu mi se par unele exagerate, cu toții ne dorim o întărire a frontierei. Nu ne păcălim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. Ăsta este adevărul. Dacă vrem să ne mințim, și să băgăm totul sub preș, nu vom reuși. Sunt discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice”, a declarat Marcel Ciolacu.
****