Guvernul a suplimentat joi bugetul CNAS pe anul 2024, cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament şi 39 milioane lei credite bugetare, pentru a asigura continuitate în acordarea materialelor şi prestărilor de servicii medicale, dar şi pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate.
Suma va acoperi creșterile salariale ale personalului caselor de sănătate, obținute în urma unor proteste sindicale, dar și menținerea la nivelul din decembrie 2023 a valorii tarifelor pentru serviciile medicale prestate de medicii de familie și de cei din ambulatorii. Executivul prevăzuse pentru anul acesta o micșorare a tarifelor, dar protestele celor afectați și amenințările acestora cu închiderea cabinetelor au obligat Guvernul să cedeze și să păstreze valorile de la sfârșitul anului trecut.
Documentul privind cele trei miliarde de lei acordate în plus anul acesta nu a fost publicat de Guvern.
Astfel, ”suma alocată astăzi va permite pentru trimestrul IV din 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară”, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
”Este o decizie firească, care indică normalitatea în acest sector: asigurăm predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România”, mai spune ministrul Finanţelor.
Medicii vizați insistă că tarifele trebuie să crească
Medicii de familie și cei de ambulatoriu consideră necesară majorarea bugetelor și acuzând metoda oficialilor de a prezenta ca pe un progres o alocare subdimensionată de fonduri.
„Bugetul alocat ambulatoriului este mult prea mic. Punctul este o formă de cuantificare. Dacă autorităţile vorbesc despre ambulatoriu de spital şi de investiţii în ambulatoriile de spital, acelea reprezintă sub 20% din activitatea de ambulatoriu, dar dacă vorbesc despre pacienţii care fac investigaţii, consulturi cu bilet de trimitere se referă la cei care vin la noi, medicii cu cabinete medicale individuale, cu practică individuală, identic cu medicii de familie. Noi suntem afectaţi”,declara luna trecută preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu.
(Citește și: Medicii din ambulatorii au protestat în fața CNAS – cer creșterea valorii serviciilor medicale)
Ministrul Boloș se laudă că au menținut, nu scăzut, veniturile medicilor de familie
Ministrului Finanțelor a declarat după ședința de guvern de joi că peste șase miliarde lei pleacă lunar de la Ministerul Finanţelor către CNAS, iar comparativ cu anul trecut, au o creştere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
”3 miliarde în plus pentru sănătatea românilor. În luna mai, la momentul la care suplimentam bugetul CNAS cu 10 miliarde lei, vă anunţam că protejăm veniturile medicilor de familie şi veniturile specialiştilor din ambulatorii, care au rămas neschimbate. Mai mult, promiteam atunci că vom încerca să identificăm, treptat, modalităţi de stimulare a medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, pentru monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni cronice”, anunţă ministrul Finanţelor într-o postare pe Facebook.
****