20 octombrie, 2022

Premierul francez Elisabeth Borne a anunțat că partea de venituri a bugetului francez pentru 2023 va fi adoptată fără votul deputaților, din cauza luptelor politice interne și a lipsei de consens, transmite Euractiv.

Premierul a anunțat activarea articolului 49.3 din Constituție, care permite ca un text să fie considerat adoptat fără votul deputaților, pentru prima parte a proiectului de buget (veniturile statului).

Borne și-a justificat decizia spunând că „totul indică că nu vom respecta termenele […] și, mai presus de toate, opoziția și-a reafirmat dorința de a respinge textul.”


Textul care va fi adoptat „a fost completat, modificat – corectat, chiar – în urma dezbaterilor din ultimele zile”, a insistat ea. Din cele 117 amendamente depuse, 98 au fost formulate de majoritate. Niciun amendament din partea extremei dreaptă (Rassemblement National a lui Le Pen) și a stângii radicale (La France Insoumise a lui Melenchon) nu a fost aprobat în versiunea finală a textului.

Potrivit premierului, textul este un compromis: „fără majorare a taxelor, fără creștere a deficitului”. În ceea ce privește deficitul public francez, guvernul îl estimează la 5% din PIB pentru anul 2023, cu mult peste nivelurile stabilite de Pactul de Stabilitate și Creștere.

Adunarea Națională poate respinge textul doar dacă majoritatea absolută a deputaților adoptă o moțiune de cenzură – pentru care e nevoie de puțin 289 de voturi.

Stânga are doar 151 de membri în Adunarea Națională, iar extrema dreaptă are 89. Dreapta (62 de membri) nu va vota în favoarea niciunei moțiuni. De asemenea, stânga și extrema dreaptă au indicat că nu își vor vota reciproc moțiunile.


Această „adoptare fără vot” se referă, pentru moment, doar la prima parte din legea bugetului, respectiv veniturile. Analiștii se așteaptă ca și cheltuielile și bugetul asigurărilor sociale să aibă o soartă similară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: