28 martie, 2017

Previziunile criticilor bugetului de stat pe 2017 se adeveresc după primele două luni: pentru a putea fi plătite salariile majorate, au fost sacrificate investițiile.

Cheltuielile de capital la bugetul consolidat au scăzut cu 16,3%, până la 615,7 de milioane de lei, pe primele două luni din 2017, faţă de perioada similară a anului precedent.

În același timp, cheltuielile de personal au crescut cu 13,3%, până la mai mult de 10,5 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerul Finanţelor Publice (MFP).


Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 1,4% mai mici, de 34,889 miliarde de lei. Dacă se va menține creșterea încasărilor înregistrată, totuși, în februarie 2017, cu 4,5% peste cele din aceeași lună a anului trecut, nu va fi suficient pentru atingerea țintei sporului de venituri de 14%, cu care este construit bugetul

Potrivit MFP, cauza principală a scăderilor de venituri este reducerea cu 15,6% a încasărilor de TVA.

Începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%, amintește un comunicat al MFP

De asemenea, încasările din accize au fost cu 5,3% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, „fiind influenţate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017”.


S-au înregistrat creşteri faţă de anul trecut la încasările din impozitul pe salarii şi venit (+13,6%), la contribuţiile sociale (+11,9%), la impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (+18,8%) şi la venituri din capital (+76,8%).

Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 90,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, menţionează MFP.

Cheltuielile bugetului general consolidat au scăzut cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, până la 34,492 miliarde de lei, diminuându-se şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Creşterea cheltuielilor de personal cu 13,3% a fost determinată de:

  • „majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de
  • urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016,
  • prorogarea unor termene,
  • unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    creşterile salariale acordate în 2017, respectiv creşterea cu 15% a salariilor din sănătate şi din educaţie începând cu 1 ianuarie 2017”, recunoaşte MFP.

Totodată, cheltuielile cu asistenţa socială au crescut comparativ cu anul precedent, cu 9,4%, „fiind influenţate, în principal, de:

  • majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei (OUG 99/2016),
  • creşterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocaţiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG),
  • majorarea indemnizaţiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi,
  • majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap,
  • majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie, pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcţionari publici parlamentari, auditori ai Curţii de Conturi”.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 5,1% faţă de perioada similară a anului trecut, scăderi majore înregistrându-se la instituţiile finanţate din venituri proprii şi din subvenţii (9,4%), precum şi în administraţia locală (6,1%).

Dobânzile sunt cu 4,1% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, menţinându-se la acelaşi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,2%.

Subvenţiile sunt în creştere cu 51,1% raportat la perioada similară din 2016, creşterea majoră provenind de la subvenţiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

„Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 870,1 milioane lei, respectiv 0,11% din PIB”, sumarizează MFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: