Cota unică şi TVA la 22%, este una dintre variantele la care s-a gândit premierul Victor Ponta pentru bugetul anului 2014, potrivit unei informaţii în exclusivitate publicate de gandul.info.
Victor Ponta le-a prezentat liderilor USL, la sfârşitul şedinţei de vinerea trecută, o variantă a bugetului 2014 cu o cotă unică majorată cu cel puţin 4 puncte procentuale şi un TVA de 22%.
Potrivit MEDIAFAX, care citează surse din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una „informală” şi „ipotetică”, menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.
Venituri bugetare cu 6 miliarde de lei sub cele estimate
Surse oficiale au declarat pentru agenție că după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR.
Cu toate acestea, autorităţile au un program de bază pentru anul viitor care nu prespune majorări de taxe, dacă va fi acceptată de Comisia Europeană o rectificare bugetară pe ultimul trimestru ce încorporează o creştere economică de 2,2% pe acest an şi de aplicarea clauzei de investiţii pentru 2014. Comisia Europeană discută în prezent introducerea unei reguli care să permită depăşirea ţintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investiţiilor de cofinanţare a programelor susţinute din fonduri UE pentru statele aflate în condiţii dificile şi fără a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat că în acest an creşterea economică se bazează în principal pe exporturi, ceea ce se reflectă negativ în bugetul de stat, pentru că presupune rambursări de TVA.
Soluţia pentru încasări mai mari în 2014, potrivit lui Liviu Voinea, ar veni din creşterea agregată internă atât din investiţiile publice, inclusiv programe UE, cât şi din consumul sectorului privat.
„În acest moment finalizăm rectificarea bugetară şi sperăm să fie adoptatã în şedinţa de săpăãmâna viitoare (…) Pentru 2014, înainte de a stabili dacă este nevoie de măsuri fiscale, se pleacă de la nişte variabile care n-au fost încă negociate, respectiv creştere economică, inflaţie şi deficit. Când batem în cuie rectificarea, ştim baza de pornire, ştim nivelul deficitului, şi de la acest moment se pot bate în cuie şi acei indicatori pentru 2014. Apoi văd dacă am spaţiu fiscal. Scenariul nostru de bază pleacă de la aplicarea clauzei de investiţii, în aşa fel încât să nu pericliteze încadrarea în pragul de deficit de 3% din PIB (…) Discuţiile sunt încă preliminare, deci este prematur să pui în discuţie orice măsură fiscală dacă nu ai baza de pornire”, a declarat Liviu Voinea potrivit sursei citate.
Minus de 2,5 miliarde de lei, în ultimele două luni
Potrivit unor surse apropiate discuţiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar şi o reducere a CAS, iar scenariul cu 20% cotă unică şi 22% TVA ar acoperi doar pensiile şi salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.
Comparativ cu bugetul rectificat în vară, execuţia la septembrie a adus un minus la veniturile bugetare (excluzând fondurile UE) de 2,5 miliarde lei, după ce la rectificare au fost tăiate 3,5 milliarde lei.
Din cele 2,5 miliarde lei minus pe ultimele două luni, aproape 40% reprezintă venituri nerealizate din impozitul pe profit al BNR, estimat la circa 1 miliard de lei şi nearealizat.
Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor s-a încadrat semnificativ sub nivelul deficitului convenit cu FMI pentru finele lunii septembrie (9,1 miliarde lei), iar peste două zile va raporta un defici de 8,5-8,7 miliarde lei.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că este posibilă majorarea fondului de salarii din sistemul public cu până la 4% în 2014, urmând să se decidă dacă din aceşti bani vor fi mărite salariile cele mai mici din administraţia publică sau va fi acoperit impactul negativ al reducerii CAS.
2 răspunsuri
Vrem o romanie prospera? In ce secol?in asta nu se poate cu comunistii care ne conduc cu instabilitatea fiscala de pe o zi pe alta fara predictibilitate dar mai ales fara un corp de control si aplicare a legislatiei fiscale.Avem 6 miliarde de lei deficit? Plus 39.4 miliarde euro evaziune unde duce-ti baieti tara asta. Cu masurile comunistoide spre faliment
Sistemul Fiscal prezent este total inficient, retrograd pentru „oranduirea sociala in care suntem” (care o fi aia) deoarece este la indemana MAFIOTILOR care au pus stapanire pe aproape toate resursele Ro inclusiv cea umana.Singura varianta VIABILA si cu REUSITA 100% este aplicarea LA NIVEL NATIONAL a unei cote FIXE de impozitare la CIFRA de AFACERI a oricarui intreprinzator. Veniturile salariale trebuie impozitate dupa o alta conceptie si filozofie care sa respecte PRINCIPIUL ca MUNCA si INTELIGENTA sunt surse sigure de PROMOVARE si asigurare a existentei individului acordandu-se in acelasi timp protectia sociala cuvenita persoaneleor cu handicap sau probleme sociale.