30 octombrie, 2013

Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există „în scenariul de bază” pentru bugetul2014, şi se gândește la o nouă modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

„Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi”, a declarat Liviu Voinea citat de MEDIAFAX.

El a evitat să precizeze măsurile concrete avute în vedere.

Schimbarea datei de referință pentru stabilirea cursul valutar la care se calculează acciza


Liviu Voinea a anunţat, totodată, că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fără a preciza însă care va fi noua modalitate de calcul sau noua dată avută avută în vedere.

Ministrul a fost întrebat dacă susţine introducerea „taxei Fenechiu”, fostul ministru al Transporturilor propunând suplimentarea cu 10 eurocenţi la litru a accizei pentru combustibil, pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi.

„Rămâne de văzut. Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: şi anume această determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie”, a spus el.

Ministrul a evitat însă să răspundă la întrebarea dacă preţul benzinei va creşte ca urmare a noii metode de calcul.


„Vom vedea. Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică”, a spus el.

”Nu se impozitează nevasta”

Oficialul susţine că guvernul nu are în calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fără venituri aflate în întreţinere.

„Nu impozităm nici nevasta, nici amanta. Asta pot să v-o infirm categoric”, a spus Voinea.

Ținte 2014 – creștere economică de 2,2% și deficit sub 2,5%

În privinţa indicatorilor macroeconomici, negociaţi cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat că se are în vedere o creştere economică de 2,2% pentru anul viitor şi o continuare a consolidării fiscale astfel încât ţinta de deficit să fie stabilită de la deficitul rectificat de 2,5% în jos.

Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetară pe minus cu 3 miliarde de lei faţă de veniturile estimate pe 2013, negociind o creştere a deficitului pentru anul în curs de la 2,3 la 2,5%. Rectificarea urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de miercuri.

2 miliarde de lei, drepturi salariale câștigate de bugetari în instanțe, plătite în 2014

Potrivit lui liviu Voinea, bugetarii care au dat statul în judecată după tăierea salariilor cu 25% sau a primelor acordate între 2005 şi 2009 de guvern au câştigat în instanţă recuperarea unor drepturi în valoare totală de 8 miliarde de lei. Acestea vor fi plătite eşalonat, timp de 5 ani, 2014, 2015 şi 2016 fiind anii cu cea mai mare presiune bugetară în acest sens.

„Anul acesta sunt 800 de milioane, anul viitor sunt 2 miliarde de lei de plătit. În total sunt 8 miliarde”, a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Pentru primarii care au vrut descentralizarea: Dacă nu vă ajunge bugetul, restructurați instituțiile!

Pe de altă parte, Liviu Voinea a arătat că trecerea unor instituţii din subordinea administraţiei centrale în cea a autorităţilor locale se va face cu tot cu bugetul pentru 2014, însă acesta va fi limitat de către Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor.

Ministrul delegat pentru buget i-a avertizat însă pe primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene care au insistat pentru descentralizare că, dacă banii nu vor fi suficienţi, va trebui să restructureze aceste instituţii.

„Bugetul se face pe legea aprobată. În acest moment descentralizarea nu e trecută printr-o lege, dar va urma această procedură care probabil va precede adoptarea bugetului. Trec de la central la local o serie de direcţii judeţene cu bugetul aferent. Dacă nu le ajung banii, nu mai este problema noastră. Restructurarea trebuie să o facă ei”, a spus ministrul, evitând să comenteze tensiunile care au existat între el şi aleşii din teritoriu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: