Comisia Europeană a revizuit miercuri previziunile economice pentru a doua oară în tot atâtea luni. În ceea ce privește România, noua creștere estimată este de 7,4% în 2021 (şi 4,9% în 2022), după ce în luna mai se estima un avans de 5,1%.
Comisia se așteaptă ca economiile UE și ale zonei euro să se extindă cu 4,8% în acest an, readucând ambele blocuri la nivelurile pre-pandemice până la sfârșitul anului. Perspectiva pentru 2022 este de 4,5% creștere, atât în UE, cât și în zona euro.
Încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri a rămas solidă până acum. Consumul privat este aşteptat să rămână extrem de robust, sprijinit de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele afectate sever de pandemie, cum ar fi domeniul artelor spectacolului, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea relativ solidă a salariilor în primele luni ale anului, previzionează Executivul comunitar.
Investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Continua creştere a comenzilor sugerează că activitatea industrială se va extinde în următoarele luni.
Exporturile ar urma să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României, dar contribuţia exporturilor nete la creştere ar urma să rămână negativă în perioada 2021-2022, avertizează CE. Avansul economiei româneşti va continua în 2022, deşi într-un ritm mai lent.
Potrivit Executivului comunitar, creşterea semnificativă a preţului energiei precum şi redresarea cererii vor spori presiunile inflaţioniste în 2021.
Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 1,8% în decembrie 2020 la aproximativ 2,7% în aprilie 2021, iar pe ansamblul acestui an ar urma să se situeze la 3,2%, urmând să scadă uşor la 2,9% în 2022, în urma atenuării impactului creşterii preţului energiei şi a încetinirii cererii, a informat Comisia Europeană.