Bursa Română de Mărfuri (BRM) va lansa, în toamnă, segmentul de piaţă al tranzacţiilor la termen cu gaze naturale, cu livrare fizică şi cu servicii de clearing, potrivit oficialilor companiei.
Oficialii BRM s-au declarat încrezători că firma pe care o reprezintă va mai fi operatorul bursei de gaze naturale și după ce Parlamentul va adopta noua lege a energiei electrice şi a gazelor naturale, prin amendarea OUG 64 / 2016.
Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a adoptat, iniţial, un amendament protrivit căruia singura bursă licenţiată de tranzacţionare a gazelor ar rămâne OPCOM, o filială a Transelectrica. Biroul permanent a întors legea la această comisie. Legea ar urma să fie adoptată în sesiunea din toamnă.
„Noul program de guvernare prevede eliminarea monopolurilor la capitolul Energie, astfel că suntem optimişti că vom putea dezvolta mai departe la BRM piaţa gazelor naturale”, a declarat, luni, directorul general al BRM, Gabriel Purice.
Oficialul BRM a precizat că amendamentul Comisiei parlamentare a primit puncte de vedere negative de la Ministerul Energiei, ANRE, ASF şi Consiliul Concurenţei.
Performanţa
Volumul de gaze naturale tranzacţionat prin BRM în primul semestru a depăşit 44 TWh (circa 4,2 miliarde mc), adică peste 70% din consumul naţional, potrivit datelor Bursei.
„Avem o creştere impresionantă a volumului de tranzacţionare în ultima perioadă de timp. În prima jumătate a anului peste 70% din consumul naţional de gaze s-a tranzacţionat prin Bursa Română de Mărfuri, fără să existe obligaţie legală. Când oamenii vin la o piaţă fără să fie forţaţi, o fac pentru că li se oferă ceva, li se oferă o plusvaloare și au încredere”, a spus Septimiu Stoica.
Volumul pieței gazelor naturale de la BRM din primul semestru este de aproape trei ori mai mare față de întreg anul 2016, când a reprezentat 12,7% din consumul național, potrivit datelor Bursei.
Lansarea sectorului de piaţă la termen cu clearing „este o evoluţie firească de dezvoltare a BRM, care va fi urmată de lansarea pieţei de instrumente derivate având ca activ suport gazele naturale. Astfel lichiditatea pieţei va creşte, aceasta va deveni şi mai competitivă”, a declarat Septimiu Stoica, președintele BRM, luni într-o conferinţă de presă.
Serviciile de clearing vor fi realizate de o contraparte centrală, care va garanta la nevoie plata gazelor vândute și vor fi asigurate de compania maghiară Keler CCP , în parteneriat cu BRM şi astfel.
Astfel vor fi stabilite cuantumul garanţiilor împotriva riscului de neplată la termen. Tranzacţiile efectuate determină obligaţiile ferme ale participantului de a livra gazele naturale, respectiv de a achiziţiona gazele naturale în conformitate cu specificaţiile tranzacţiilor confirmate.
Ordonanţa controversată
BRM va continua să argumenteze că ideea existenței unei singure burse de gaze naturale se sprijină pe neadevăruri, potrivit directorului general Gabriel Purice.
„În nota de justificare care este prezentată în cadrul Comisiei de industrii şi servicii este vorba clar de o mistificare a adevărului. Se invocă două motive care nu sunt reale şi se creează tot timpul o confuzie între PVT-uri (punct virtual de tranzacţionare n.r) şi operatori de piaţă, se dă că exemplu Austria ca ţară care a legiferat o singură bursă, ceea ce este un neadevăr total. Am luat legea şi am demonstrat că dimpotrivă se spune că sunt mai multe burse şi în acea ţară. În afară de aceasta, se menţionează că în ţările dezvoltate din Europa există un singur operator de piaţă, este iarăşi un neadevăr. Există de la 3 la 10 operatori de piaţă în ţările dezvoltate. Justificarea este forţată şi inventată. Care este scopul, care sunt motivele şi ce este în spate acesta poate întrebaţi grupul din Comisia de industrii şi servicii din Parlament. Noi nu am putut să înţelegem”, a afirmat Gabriel Purice.