31 octombrie este noua dată-limită stabilită de către Uniunea Europeană pentru Brexit. Asta înseamnă că oricând în următoarele 6 luni Regatul poate ieși din UE, cu sau fără acord, sau poate decide să renunțe la acest demers.
Decizia a fost luată într-o ședință care a durat 6 ore, în care președintele Consiliului a încercat să convingă liderii UE 27 să acorde o amânare a Brexit cu un an.
Președinții Consiliului UE și a Comisiei Europene, Donald Tusk şi Jean Claude Juncker, au declarat miercuri seara că se aşteaptă ca Marea Britanie să decidă calea de urmat în acest interval.
În ciuda blocajului politic de la Londra, premierul Theresa May a reafirmat că își dorește ca Marea Britanie să părăsească UE cât mai curând posibil: ”Cred în continuare că trebuie să părăsim UE, cu un acrod, cât mai curând posibil. Și în mod vital, UE a fost de acord că amânarea poate lua sfârșit odată cu ratificarea acordului de retragere – ceea ce a fost principala mea solicitare către ceilalți lideri”. Aceasta este declarația preluată de The Guardian a premierului May, făcută miercuri seara, la Bruxelles, într-o conferință de presă după summitul extraordinar al Consiliului European.
Noua amânare are o condiție atașată– premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunțat că Marea Britanie va pleca din UE pe 1 iunie dacă nu va organiza alegeri pentru Parlamentul European.
Miercuri, The Guardian scria că în situația în care Brexit se amână, în Regat trebuie organizat scrutinul europarlamentar, dar cei aleși la Bruxelles ar urma să părăsească legislativul european odată cu Brexit. În plus, oficialii UE au decis că Marea Britanie nu va deține nicio funcție de Comisar European în noua legislatură.