Un nou set de documente clasificate care par să detalieze secrete americane de securitate naţională referitoare la Ucraina, Orientul Mijlociu şi China au apărut vineri pe reţelele sociale.
Oficialii americani citați de CNN spun că documentele publicate online fac parte dintr-un pachet de informații zilnic mai mare produs de Pentagon despre război, dar se pare că documentele au fost editate în unele locuri.
S-a declanșat cursa pentru identificarea sursei scurgerilor de informații
Mihailo Podoliak, consilier al Președintelui Ucrainei, a scris pe canalul său Telegram că rușii sunt în spatele presupusei scurgeri de informații. El susține că documentele care au fost difuzate „nu au nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei”.
Pentagonul a precizat joi, într-un comunicat, că Departamentul Apărării analizează problema. Vineri, pe măsură ce alte documente erau publicate pe rețele sociale, oficialii Departamentului au declarat că nu au nimic de adăugat.
Dar, în privat, oficiali din mai multe agenţii de securitate naţională au recunoscut graba de a găsi sursa scurgerilor de informaţii, scrie New York Times.
Documentele par editate
Documentele privind armata ucraineană apar sub forma unor fotografii ale unor diagrame cu livrările anticipate de arme, efectivele trupelor şi batalioanelor şi alte planuri.
Oficialii Pentagonului recunosc că sunt documente ale Departamentului Apărării, dar copiile par să fi fost modificate totuşi în anumite părţi faţă de formatul lor original.
Versiunile modificate, de exemplu, supraestimează estimările americane privind morţii din război de partea ucraineană şi subestimează estimările privind soldaţii ruşi ucişi.
Vineri, oficiali ucraineni şi bloggeri ruşi pro-război au sugerat că scurgerea de informaţii face parte dintr-un efort de dezinformare al celeilalte părţi, menit să influenţeze posibila ofensivă de primăvară a Ucrainei pentru a recupera teritoriile din estul şi sudul ţării.
Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că scurgerea de informaţii pare să fie o manevră rusă de discreditare a unei contraofensive. Iar bloggerii ruşi au avertizat publicul să nu aibă încredere în niciuna dintre informaţii, despre care unul dintre ei a spus că ar putea fi opera „serviciilor secrete occidentale, pentru a induce în eroare comandamentul” rus.
***