26 octombrie, 2021

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni seară administrarea dozei de supra-rapel (doza a treia, denumită „booster”) a vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania Moderna, pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, a anunțat marți că boosterul administrat va reprezenta doar jumătate din dozele folosite în schema inițială, conform recomandărilor EMA.

Spikevax, vaccinul Moderna, este cel de-al doilea ser de acest tip ale cărui doze „booster” au fost autorizate de EMA, după cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care a primit această autorizare la începutul lunii octombrie.

„Datele au arătat că a treia doză de Spikevax, administrată între şase şi opt luni după a doua doză, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţii ale căror niveluri de anticorpi au scăzut”, a anunţat EMA într-un comunicat.


Autorităţile medicale din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene „pot să emită recomandări oficiale în privinţa utilizării dozelor de supra-rapel, ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, menționează comunicatul EMA, citat de Agerpres.

Agenţia precizează că datele actuale arată că efectele secundare constatate după dozele „booster” sunt similare celor raportate după a doua doză a vaccinului Spikevax.

„Riscul de tulburări cardiace inflamatorii şi alte efecte secundare foarte rare după supra-rapel fac obiectul unei monitorizării atente”, au adăugat specialiştii de la EMA.

Doza „booster” a vaccinului Moderna va avea o concentraţie redusă la jumătate în raport cu cea a primelor două doze, conform recomandărilor EMA.


La începutul lunii octombrie, EMA a autorizat dozele de supra-rapel ale vaccinului Comirnaty (Pfizer-BioNTech) pentru persoanele de peste 18 ani, precum şi dozele suplimentare de Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna) pentru persoanele care au sisteme imunitare grav slăbite.

Săptămâna aceasta se va decide și rapelul Johnson&Johnson

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că de săptămâna viitoare doza booster Moderna se va înjumătăți, conform recomandărilor EMA: „În cursul acestei săptămâni vom avea o şedinţă în cadrul CNCAV şi foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, doza de rapel după minim şase luni”.

În cursul acestei săptămâni se va decide și cum se va proceda cu imunizarea cu doza de rapel a persoanelor care s-au vaccinat cu ser de la compania Johnson & Johnson.

„În această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început pe data de 4 mai. Probabil că de primă intenţie vom recomanda tot un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania Pfizer, fie de la compania Moderna, însă nu este exclus să rămână şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică tot cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens”, a susţinut reprezentantul CNCAV.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: