7 noiembrie, 2019

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu (foto), este candidatul României pentru un loc în Boardul Administrativ al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), conform unui document al Consiliului UE.

Instituția se ocupă de reglementarea în domeniu și oferă consiliere altor autorități europene pe teme privind energia electrică şi gazele naturale și monitorizează piețele interne.

Sunt trei locuri vacante de membru plin în CA al ACER, întrucât pe 27 ianuarie încetează mandatele a trei actuali membri CA: Edmund Hosker, Martin Hansen și Mr Michel Thiollière.


În cursă au intrat opt candidați, din: România, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Bulgaria, Cehia și Slovacia.

Singurul român care a ocupat până acum o poziție în acest board este fostul ministru al Energiei Răzvan Niculescu, care a fost vicepreședinte și președinte al acestei structuri.

A mai candidat, în 2015, deputatul PSD Iulian Iancu, însă nu a avut nicio șansă, întrucât era cunoscut la Bruxelles ca un antieuropean și a avut de-a lungul anilor mai multe inițiative contrare principiilor Uniunii Europene, de exemplu interzicerea comerțului cu energie între statele UE.

Bogdan Chiriţoiu se află în fruntea Consiliului Concurenţei de opt ani, fiind la al doilea mandat, care ar urma să se încheie în 2020.


Anul acesta, PSD a avut mai multe tentative de a-l înlocui din funcție, dar Șerban Nicolae a reușit să anuleze demersurile.

Atribuțiile Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER):

  • completează şi coordonează acţiunile autorităţilor naţionale de reglementare
  • contribuie la elaborarea normelor privind reţelele europene
  • după caz, ia decizii individuale obligatorii privind termenii şi condiţiile de acces şi securitate operaţională aplicabile infrastructurii transfrontaliere
  • oferă consiliere instituţiilor europene pe teme privind energia electrică şi gazele naturale
  • monitorizează pieţele interne ale gazelor naturale şi energiei electrice şi elaborează rapoarte pe marginea constatărilor sale
  • monitorizează pieţele angro ale energiei pentru a detecta şi a preveni abuzurile de piaţă, în strânsă colaborare cu autorităţile naţionale de reglementare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: